Barcelona tornarà a ser epicentre internacional de l'arquitectura trenta anys després. La ciutat acollirà el Congrés de la Unió Internacional d'Arquitectes (UIA) i serà alhora Capital Mundial de l'Arquitectura UIA-Unesco l'any 2026. La seva candidatura s'ha imposat a la de Pequín en l'Assemblea General de la Unió Internacional d'Arquitectes, celebrada aquest dimecres a Rio de Janeiro, actual seu del Congrés i Capital Mundial de l'Arquitectura 2021.

L'Ajuntament de Barcelona ha celebrat l'elecció com una "gran oportunitat per enfortir el paper de Barcelona, de Catalunya i l’Estat com a centres de producció i pensament de l'arquitectura i del disseny urbà contemporanis". Barcelona ja va acollir el Congrés l'any 1996.

Transformar la vida de les persones

La nominació de Barcelona, que s'ha imposat per 147 vots a 129, ha estat promoguda per l’Ajuntament, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE) i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC).

Segons els seus impulsors, la celebració de l'esdeveniment d'arquitectura més important del sector a Barcelona també permetrà "aprofundir en la seva capacitat per transformar i millorar la vida de les persones, i servirà per posar en relleu el paper de l'arquitectura i l'urbanisme en la configuració d'un nou model de ciutat que doni resposta als reptes contemporanis".

Futur viable i sostenible

Amb el lema One today, one tomorrow, el Congrés Mundial de la UIA a Barcelona prendrà com a exemple la relació de la ciutat i la seva arquitectura per debatre sobre un futur "viable i sostenible". Una anàlisi de l'actual context social, mediambiental i econòmic que ajudi a plantejar quins són els reptes de l'arquitectura i definir els instruments per assolir-los.

Amb la seva designació, Barcelona tornarà a ser epicentre mundial de l'arquitectura trenta anys després d’haver acollit un altre congrés de la UIA. Aleshores, va portar per títol 'Present i futurs: arquitectura a les ciutats.

Juntament amb el Congrés de la UIA, que coordinarà el Col·legi d'Aquitectes de Catalunya amb el suport del CSCAE, al llarg de tot l'any 2026 se celebraran a Barcelona multitud d'activitats culturals de caràcter multidisciplinari en què col·laboraran altres països amb l'objectiu de traslladar al conjunt de la societat la importància i el valor de l'arquitectura i de l'urbanisme.

Imatge principal, Barcelona Capital Mundial de l'Aquitectura / EN