L'Ajuntament de Barcelona reforçarà la lluita contra els porcs senglars amb més trampes arran de la xifra rècord d'incidències relacionades amb aquests animals l'any passat. 1.202 van ser les trucades que la Guàrdia Urbana va rebre l'any 2021 a causa d'algun risc o incidència ocasionat per senglars. És per això que el consistori instal·larà a la ciutat durant els mesos vinents tres noves gàbies, dues mòbils i una fixa, per atrapar els més perillosos d'aquesta espècie. També es duran a terme 16 sessions de captura per apartar aquells senglars que s'han acostumat a l'entorn urbà i hi baixen amb normalitat. Paral·lelament, l'Ajuntament llançarà una campanya per evitar alimentadors ocasionals i multar els que ho fan voluntàriament.

Senglars que han perdut la por

La problemàtica amb els senglars rau en el fet que alguns s'han habituat a l'entorn urbà i han perdut la por a l'ésser humà. La principal causa d'aquest fenomen és, segons ha explicat la directora de Drets dels Animals de l'Ajuntament, Carmen Mate, que la gent els dona aliments i així perden la por als humans. Així doncs, tal com explica Mate, l'objectiu és "disminuir les captures reactives". És a dir, aquelles ocasions en què es rep un avís d'algun incident i s'ha de matar l'animal per resoldre'l. "El que volem és que els senglars visquin a Collserola, que és on han d'estar", explica.

Les incursions de senglar a la ciutat provoquen situacions problemàtiques com la destrossa que fan de contenidors de brossa a la recerca de menjar, accidents de trànsit o incidents violents amb homes i dones que es puguin trobar. De fet, el 2021 es va registrar el rècord d'incidències relacionades amb aquests animals: fins a 1.202 trucades a la Guàrdia Urbana per incidents amb senglars. El 2020 n'havien estat 585 i el 2019, 633.

Més trampes

En aquest context, l'Ajuntament ha decidit reforçar la lluita contra els senglars que, alhora, vol ser un esforç per protegir els animals. "És una tasca de prevenció que pretén protegir els animals i les persones", ha indicat també Carles Conejero, professor del Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge de la Universitat Autònoma de Barcelona (SEFaS), que col·labora en el pla d'acció de l'Ajuntament.

A més, segons ha detallat Conejero, cal tenir en compte que en un any de sequera com l'actual, en què els senglars han tingut menys accés a les zones boscoses humides que els hi agraden, es preveu una taxa major d'incursions d'animals a l'entorn urbà de la ciutat. 

Alimentadors i denúncies

A més de les captures, l'altre gran eix del pla d'acció del consistori és fer una campanya de conscienciació per recordar a la població que alimentar un senglar és acostumar-lo a l'entorn urbà i, per tant, conduir-lo a la seva potencial mort. Aquesta campanya pretendrà arribar als dos perfils que, segons Conejero, són els més habituals: els passejants que es troben ocasionalment un senglar i un petit grup que alimenta senglars de forma regular i voluntària.

Val a dir que al consistori preocupa molt més aquest segon grup. Conejero ha explicat que es tracta d'un grup molt reduït de persones que tenen poc contacte social i que sovint alimenten els senglars als patis de casa seva. "És gent que ha fet dels senglars el seu cercle social", ha afirmat. Per resoldre-ho, la campanya preveu multes, ja que una ordenança municipal prohibeix alimentar animals salvatges. La multa més petita per aquest motiu és de 75 euros.