El ple municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha mostrat aquest divendres el seu suport a la tramitació d’una llei d’amnistia al Congrés dels Diputats que inclogui tots els afectats pel procés sobiranista a proposta de Trias per Barcelona i ERC malgrat que el partit al govern municipal, el PSC, hi ha votat en contra. De fet, no hi ha hagut canvis en el guió previst, més enllà del fet que els socialistes han retirat a última hora la seva pròpia proposta en favor del diàleg i la confirmació que votarien en contra de la proposta dels independentistes, tot i que tant Trias com Maragall havien confiat que Collboni es decantaria per l’abstenció. Per la seva banda la proposta del PP en contra de l’amnistia ha estat àmpliament derrotada, ja que no ha comptat ni tan sols amb el suport de Vox, que s’ha abstingut.

En concret, la proposta presentada conjuntament per TriasXBCN i ERC ha obtingut els vots favorables dels dos partits que l’han proposat i els de Barcelona en Comú, sumant-ne 25, mentre que hi han votat en contra el PSC, PP i Vox, amb un total de 16 vots. Pel que fa a la proposta en contra de la llei d’amnistia del PP, només hi ha votat a favor el partit que l’ha proposat, amb 4 vots, mentre que TriasXBCN, PSC, BComú i ERC han votat en contra, amb 35 vots, i els 2 vots de Vox han anat a l’abstenció. Les dues proposicions s’han debatut conjuntament i s’han votat per separat.

En la defensa de la proposta a favor de la llei de l’amnistia, Xavier Trias ha fet una crida “al PSC i el PSOE a ser valents” i també al fet que en “un moment transcendental, Barcelona ha de fer sentir la seva veu de forma clara com a capital de Catalunya i far de llibertat” i ha recordat que “allò que Espanya tracta com a delictes, en diferents estats de la Unió Europea és tractat com a expressió de democràcia”. Al seu torn, Ernest Maragall ha apuntat que “no és cap coincidència que aquests dies al Congrés, al Parlament i en aquesta casa es parli d’amnistia”, perquè té a veure en “com tanquem la fase de la repressió i com obrim la de la resolució democràtica”. També ha defensat el vot a favor Ada Colau en nom de BComú, que ha reivindicat la feina de Jaume Asens: “Vam ser els comuns qui vam començar el procés de desjudicialització amb la via Asens, al principi se’ns criticava des de les dues bandes, però al final ens hem posat d’acord i és una cosa què hem de celebrar”.

Pel que fa a la proposta contrària a l’amnistia del PP, Dani Sirera ha demanat el suport de Jaume Collboni tot recordant-li que el 2017, “el seu partit va estar a l’altura de les circumstàncies i vam anar junts a una manifestació el 8 d’octubre per reclamar que l’estat de dret funcionés”, mentre que a Trias i Maragall els ha dit que “el que demanen és molt gruixut, no vinguin a dir-nos que les lleis es poden saltar”. Amb tot, aquestes crides no han convençut els socialistes que, per boca de Laia Bonet, han afirmat el vot contrari a les dues propostes, la independentista perquè tot i defensar que Pedro Sánchez sigui el pròxim president del govern espanyol, “estem disposats a explorar tot el que estigui dins la Constitució, però no farem un sol pas que suposi la ruptura”; i la del PP perquè “només busca falcar la votació que perdrà Feijóo”.