El carrer Alfons XII de Barcelona sempre ha estat relacionat amb la família Maragall. El poeta Joan Maragall i Gorina s’hi va traslladar amb la seva dona, Clara Noble Malvido, l’any 1899, per anar a viure a l’edifici situat en el número 79 d’aquell carrer, on va morir el 1911 i on actualment es troba la Casa-Museu i arxiu Joan Maragall. El fet és que el poeta i la seva família, que aleshores ja comptava amb cinc dels tretze fills que va acabar tenint el matrimoni, van anar a viure molt a prop de la casa dels sogres -besavis, per tant, de Pasqual i Ernest Maragall-, situada al mateix carrer, uns 150 metres més avall.

Efectivament, al número 51 del carrer Alfons XII cantonada amb Madrazo, a l’actual barri de Sant Gervasi-Galvany, el corredor d’assegurances anglès Ernest Noble i la seva dona María de las Angustias Malvido Nocedo es van fer construir una torre, anomenada Casa Noble-Malvido o Villa María, probablement en honor de Maria Malvido, segons recull el blog El vigilant del far en un llarg article sobre la finca. Malauradament, aquesta casa va ser enderrocada el passat mes de febrer, per ser substituïda per un futur equipament sostenible dedicat a l’atenció sociosanitària per a gent gran a càrrec de la immobiliària Núñez i Navarro.

villa maria google street view
Villa María en una imatge del març del 2023, abans de l'enderroc, vista des del carrer dels Madrazo / Foto: Google Street View

De fet, l’edifici no tenia cap grau de protecció i només tenia una afectació, que era la d’estar qualificada d’equipament, que en tot cas es complirà amb la construcció del recinte sociosanitari, però així mateix, defensors del valor patrimonial i sentimental de la finca, contactats per ElNacional.cat, han lamentat l’enderroc com una nova pèrdua d’una Barcelona que a poc a poc va desapareixent. Actualment, una tanca d’instal·lació recent oculta l’interior del solar on l’única pista de les futures obres és, a banda de l’evidència que Villa María ja no existeix, un rètol de la immobiliària citada on s’informa de la futura construcció.

Clínica, tanatori, maternitat i geriàtric

Segons refereix el blog citat, Villa María va canviar d’amos i usos arran de la mort del matrimoni Noble-Malvido (ell l’any 1920, ella el 1921). Primer va quedar en mans de familiars i a mitjans d'aquella mateixa dècada va acollir l’anomenada Clínica del Doctor Escayola, dedicada nominalment a la traumatologia i la cirurgia, però que de fet funcionava també com a centre d’atenció de malalts terminals, comptant fins i tot amb un petit tanatori i sala de vetlla que es podia llogar com a capella ardent.

L’any 1958, la Clínica del Doctor Escayola va donar pas a la Clínica del Doctor Ripoll, on es va passar de donar serveis mortuoris a tot el contrari, ja que es va convertir en una maternitat, amb el nom oficial de Clínica de Maternidad de Nuestra Señora del Carmen i dirigida pel doctor Josep Ripoll i Torras. Com a curiositat, la mateixa sala de vetlla, que probablement havia estat el menjador familiar dels Noble-Malvido, es va convertir en aquesta època en capella on se celebraven els batejos dels nounats.

villa maria noble malvido foto jordi palmer (3)
Un rètol informa de la futura construcció al solar de la Villa Maria d'un equipament sostenible d'atenció sociosanitària per a la gent gran / Foto: Jordi Palmer

A finals dels anys setanta i a causa de la jubilació del doctor Ripoll, l’edifici va ser convertit en la Residència Geriàtrica Aensa, amb 50 places. Aquest ús com a residència d’avis va durar fins a principis del segle XXI, quan va tancar i l’any 2005 Núñez i Navarro va comprar l’edifici. Des d’aleshores, la finca presentava un estat de degradació preocupant i havia estat víctima de diverses ocupacions i fins i tot el 2007 la policia va desallotjar l’edifici. Posteriorment, tots els accessos i finestres van ser tapiats i una tanca que també es va anar degradant envoltava la finca.

Tot i que en algun moment de principis d’aquest segle s’havia demanat a l’Ajuntament iniciatives per conservar la finca, que no debades havia pertangut als besavis de l’alcalde Maragall, i fins i tot els grups de l’oposició havien defensat la seva conservació, el fet és que els darrers vint anys la finca ha estat abandonada fins a l’enderroc del passat mes de febrer. Villa María ja no existeix, a l’espera que el nou equipament per agent gran esdevingui una nova realitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!