Jaume Asens, alfred Bosch,

Ofensiva de la majoria del consistori municipal contra la impunitat del franquisme. Aquest matí, el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha anunciat que l'Ajuntament de Barcelona farà costat a les querelles pels bombardejos italians a la ciutat durant la Guerra Civil i en la querella argentina que agrupa diverses denúncies per genocidis registrats durant el règim feixista de Franco. Així mateix, posarà les seves oficines d'informació al servei dels ciutadans que es vulguin afegir al procediments judicials.

"Querella italiana"

Asens, acompanyat dels portaveus d'ERC, Alfred Bosch, i de la CUP, María José Lecha, i dels impulsors de les dues querelles ciutadanes, ha detallat que el consistori es personarà com a perjudicat en el procediment impulsat per l'Associació AltraItàlia, l'associació d'antifeixistes italians que viuen a Barcelona.

Aquesta querella, seguida en el sumari 1/2013 del jutjat 28 de Barcelona, busca eliminar la impunitat dels bombardejos contra la població civil catalana entre el 13 de febrer del 1937 i el 29 de gener del 1939. La denúncia considera que la intervenció de les tropes italianes dirigides per Benito Mussolini va ser decisiva per a la victòria de Francisco Franco.

"Querella argentina"

Així mateix, l'ajuntament barceloní farà costat logístic a la querella 4591-10 presentada al jutjat número 1 de Buenos Aires (Argentina) per delictes de genocidi comesos durant el franquisme. La querella també embolica les "oligarquies" que van donar suport tant al règim feixista com a l'Església catòlica o al rei Joan Carles I, querellades en el procés.

L'Ajuntament posarà a disposició les oficines d'atenció ciutadana per tal que aquells ciutadans que vulguin afegir-s'hi ho puguin fer seguint un formulari predeterminat.

Declaracions institucionals contra els fets feixistes

Els grups municipals de Barcelona en Comú, ERC, CUP, CiU i PSC s'han adherit a la Declaració Institucional a fi de donar suport a la querella i en què es manifesta la voluntat d'instar l'Estat italià a demanar formalment perdó pels bombardejos efectuats sobre poblacions catalanes.