Ofensiva de l'Ajuntament de Barcelona contra els clubs cannàbics de la ciutat. El consistori ha ordenat el tancament de 30 clubs cannàbics situats a 10 districtes diferents de la ciutat, segons ha avançat El Periódico. La decisió arriba després de mesos d'inspeccions de tècnics municipals i agents de la Guàrdia Urbana, i han portat a determinar que els establiments són "els més conflictius", ja que provoquen les queixes dels veïns o s'ha pogut acreditar consum i possible venda in situ. Per aquesta raó s'ha obert un procediment sancionador de tancament obligat. El tancament dels locals s'ha de produir entre sis mesos i dos anys, tal com estableix la norma. Aquest dimarts s'ha obert el termini dels afectats per fer al·legacions. Actualment, Barcelona té 212 clubs cannàbics regularitzats, i la intenció municipal és seguir la mateixa política que s'ha fet en aquests 30 locals en els altres 182 clubs i ordenar així la seva clausura, si incompleix la normativa que impedeix consum o promoció. 

Expedients de tancament

Per determinar els expedients de tancament, l'Ajuntament ha tingut en compte els antecedents de cada local i les queixes veïnals per soroll o olor de droga. En concret, durant els últims mesos el govern municipal ha fet inspeccions en 57 clubs, 30 dels quals operaven sense llicència. El 2019 una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) suspenia el pla especial urbanístic per a l'ordenació de 2016 de clubs i associacions a Barcelona, en considerar que envaïa una competència estatal en matèria de legislació penal. Dos anys més tard, el 2021, el Tribunal Suprem (TS) va inadmetre el recurs i la decisió va ser ferma. Des d'aleshores, el consistori va iniciar el procediment per ajustar a la norma el funcionament d'aquests clubs, ja que segons la legislació, no poden "promoure, consumir o conrear aquest tipus de substàncies". 

Per determinar els expedients dels locals l'Ajuntament de Barcelona ha tingut en compte les inspeccions realitzades anteriorment, les queixes rebudes o les multes imposades per incomplir l'activitat. L'expedient de tancament suposa fer un pas més que la sanció econòmica i desemboca en el precinte del local com a màxim 24 mesos després. Les notificacions de clausura d'aquests 30 clubs han conclòs aquesta setmana i ara s'obre el termini d'al·legacions dels afectats, que l'Ajuntament haurà de respondre. El tinent d'alcalde, Albert Batlle, remarca en declaracions al citat diari que els clubs cannàbics contribueixen a la "problemàtica que envolta el consum de droga, així com de la distribució i del comerç". Malgrat els recursos que interposin els locals, l'Ajuntament afirma que en 3 mesos s'ordenarà el tancament, si els locals no decideixen tancar voluntàriament abans. A més, el consistori ha recordat que van enviar una carta als clubs exigint el compliment de la normativa, en la qual també se'ls va advertir de possibles multes en cas de no fer-ho. Entre els obstacles amb els quals s'ha trobat el consistori, hi ha l'habilitació de clubs com a domicilis. Una situació que, segons han insistit, impedeix que la Guàrdia Urbana pugui entrar dins els establiments.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!