El regidor de Presidència i Energia de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha explicat que el Govern municipal ha impulsat un nou acord marc per a la contractació del subministrament elèctric en el consistori que preveu obligacions contractuals en l'atenció, la reducció i la corresponsabilitat de les empreses subministradores en matèria de pobresa energètica.

En una roda de premsa aquest dimarts, ha expressat que aquestes condicions tenen per objectiu garantir el compliment de la Llei 24/2015 del Parlament en la licitació del subministrament destinat a gerències, districtes, Instituts Municipals i altres organismes associats amb l'Ajuntament per obtenir un preu que es correspongui a les economies d'escala pertinents en les modalitats de baixa tensió i mitja tensió.

L'acord comprendrà la determinació de l'empresa subministradora per a cada lot o sub-lot, els preus unitaris –que tindran el caràcter de màxims–, i altres condicions generals del subministrament per un valor de 65,2 milions d'euros per dos anys, a més de dividir el contracte en tres lots, un més que en l'anterior acord, per afavorir que més empreses puguin adjudicar-se el servei.

Encara que les empreses poden presentar ofertes als tres lots, a una única empresa només se li podrà adjudicar un màxim de dos lots, la qual cosa, segons l'edil "possibilita que es presentin més empreses", en un procés d'adjudicació que es basarà en la subhasta elèctrica i que vol fomentar que hi hagi una pluralitat de companyies més gran, en les seves paraules.

Badia ha observat que l'Ajuntament ha introduït un nou lot de subministrament elèctric en baixa tensió vinculat a edificis públics generadors d'energies renovables: "Es tracta d'un lot petit, amb un import d'1,9 milions, que esperem que sigui accessible a tot el teixit empresarial i cooperatiu de l'àmbit energètic", ha afirmat.

L'inici del nou acord marc serà el 25 de març, una vegada finalitzat l'actual acord, i tindrà una durada màxima d'un any –ampliable a dos–, encara que Badia ha afirmat que el contracte podria finalitzar en el moment que entri en funcionament la comercialitzadora que impulsa l'Ajuntament.

Pobresa energètica

L'acord estableix sis obligacions per als contractistes: firmar l'acord de l'Ajuntament de mesures urgents per afrontar l'emergència habitacional i energètica; adaptar la potència i la tarifa contractada, així com facilitar l'accés al bo social i a descomptes per a les famílies en risc de tall de subministrament i en risc d'exclusió social, i sol·licitar un informe als Serveis Socials Municipals abans de deixar sense subministrament una família.

Les empreses també informaran dels drets relatius a la pobresa energètica; habilitaran mecanismes d'informació sobre tarifes socials i altres ajuts i mesures previstes per fer front a la pobresa energètica, i l'empresa adjudicatària del 'Lot 1' –pressupostat en 54,2 milions– haurà de realitzar cursos de formació sobre drets energètics i eficiència energètica per a clients: 15 cicles formatius de 20 hores per a 50 persones cada un.

Tercer sector

La Taula del Tercer Sector ha remarcat aquest dimarts que les entitats estaran "atentes" que les companyies subministradores no tallin el subministrament a persones o famílies en situació vulnerable durant el temporal de fred.

En un comunicat, el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, ha recordat que la llei obliga les subministradores a avisar els serveis socials abans de tallar el servei a qualsevol persona en situació de vulnerabilitat.

"La situació de fred que viu el país obliga a protegir encara més els més vulnerables i estarem atents que les companyies subministradores no els passi pel cap fer cap tall", ha subratllat.

Illa també ha alertat que aquests dies d'inici del 2017 els consumidors pagaran un 34% més que fa un any, fet que provocarà que "més famílies tindran més dificultats" per fer front a les factures.