La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a Barcelona serà contestada no només pel mateix consistori barceloní, sinó també per la Generalitat de Catalunya i, quan rebin les seves corresponents sentències, els altres quatre municipis afectats per la ZBE Rondes BCN, és a dir, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià del Besòs. Tal com ha anunciat aquest dimecres la segona tinenta d'alcaldia i regidora d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, les administracions preparen una “cadena de recursos” contra la sentència.

Després d’una primera reunió dimarts, més tècnica, i una altra aquest dimecres, més política, amb representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona, les tres administracions han visibilitzat un posicionament conjunt en aquesta qüestió, que començarà amb actuacions immediates com la presentació de recursos de cassació davant el Tribunal Suprem tant per part del consistori com del Govern a les quals s’afegiran les dels altres municipis un cop rebin les seves respectives sentències sobre les prdenances municipals que regulen la ZBE, fet que encara no s’ha produït però que s’espera que passi aviat. Per la seva part, l’AMB com a entitat no pot presentar recurs però hi dona suport.

Segons ha explicat Sanz en declaracions als mitjans de comunicació, la ZBE de Barcelona continua “vigent”. “Ni Barcelona ni els ajuntaments metropolitans deixarem de tenir Zona de Baixes Emissions”, ha afegit. De fet, la tinenta d’alcaldia ha considerat que la sentència “posa la traveta” a una política que busca “garantir i defensar el dret a la salut”, raó per la qual ha insistit que “les administracions anem unides i juntes en això”. La mateixa argumentació ha estat defensada per part dels socis de govern a l’ajuntament, quan la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha assenyalat que la ZBE no és només una política de l’ajuntament, sinó que “està avalada per totes les administracions”, incloses les instàncies estatals i europees.

 

El Govern recorda que la sentència va en contra d'Europa

Per part del Govern, el director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Marc Sanglas, ha apuntat que la Generalitat també presentarà recurs de cassació contra la sentència en línia amb el pacte per la qualitat de l’aire que va fer extensiva la ZBE als municipis de més de 20.000 habitants i també perquè és una fita de la conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural “estimular i incentivar les ZBE a la xarxa de ciutats de Catalunya”. “No hi haurà cap sentència que aturi aquesta voluntat expressada també pels ajuntaments”, ha afegit, per apuntar que la sentència del TSJC “va en contra de tot el que indiquen les autoritats europees”.

Les administracions concernides tenen un termini de trenta dies per presentar el recurs de cassació i entenen que mentre no es resolgui la ZBE continua vigent, ja que la sentència que l’anul·la no és ferma. De fet, l’Ajuntament de Barcelona ja va advertir poc després de conèixer-se la decisió del TSJC, que el règim sancionador de la ZBE Rondes BCN continua actiu. De fet, segons ha expressat el regidor Eloi Badia, de moment no hi ha intenció de preparar cap alternativa a la ZBE -un punt que demana la sentència-, ja que l’actuació prevista es basa de moment en la presentació dels recursos. Als quals preveuen que s’afegeixen en les properes setmanes els dels altres quatre municipis esmentats.