Barcelona convocarà un gabinet de crisi davant els intents de feminicidi o feminicidis consumats per violència masclista per tal de millorar l'atenció psicosocial de les víctimes i que aquesta sigui acurada i coordinada.

És una de les noves actuacions que s'inclouen en el nou conveni presentat a la Taula Institucional del Circuit Barcelona contra la Violència Masclista que per primera vegada, suma, a banda de l'Ajuntament, l'Institut Català de les Dones, el Consorci Sanitari de Barcelona i els Mossos d'Esquadra, el Consorci d'Educació. L'objectiu és millorar també l'atenció psicosocial dels menors afectats per aquestes situacions.

Així, el gabinet de crisi preveu tres fases. La primera seria durant les primeres quatre o cinc hores després del succés per tal de coordinar les primeres informacions del cas i les intervencions professionals si es confirma que és violència masclista.

La segona fase, és a les 24 hores dels fets, i serveix per acordar i coordinar les intervencions que siguin necessàries en cada cas tenint en compte la situació de la dona i el seu entorn, definint les funcions i responsabilitats dels diferents serveis implicats de cara a atendre l'impacte de l'atemptat per violència masclista.

La tercera fase es preveu per un mes després dels fets per tal de convocar una comissió d'anàlisi per estudiar en profunditat el cas per part dels serveis que han donant atenció a la dona abans de l'atemptat i també posteriorment.

El nou conveni millora les accions del darrer, signat el 2013, i incorpora també, per primera vegada el Consorci d'Educació de Barcelona, amb l'objectiu de millorar l'atenció psicosocial i educativa dels fills i files de les dones que han patit l'agressió.

El conveni permetrà dur a terme actuacions per valorar i atendre l'impacte en els menors afectats, proporcionar eines i seguiment al professorat i la resta de comunitat educativa per abordar la situació, alhora que donar acompanyament als companys i companyes de classe dels menors o oferir al centre altres serveis com ara tallers de prevenció.

El conveni preveu la creació d’una Comissió Tècnica de Seguiment formada per representats de la Direcció de Serveis de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona; el Servei d’Emergències Socials (CUESB) de l’Ajuntament de Barcelona; l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS); Mossos d’Esquadra; el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM); el Consorci Sanitari de Barcelona; l’Institut Català de les Dones; el Consorci d’Educació de Barcelona, i el Circuit Barcelona contra la violència masclista.

Aquesta Comissió es reunirà anualment per fer el seguiment de les intervencions realitzades i els casos atesos i la seva evolució, així com mantenir informat al Circuit Barcelona contra la violència masclista.

L'acord s'ha presentat aquest dimarts a la Taula Interinstitucional del Circuit Barcelona contra la violència masclista, on també s'ha fet balanç i s'ha explicat la tasca realitzada pel Circuit Barcelona els darrers dos anys així com la mesura 'Sumant aliances: Barcelona, ciutat lliure de violències masclistes'. Segons la darrera enquesta de violència masclista del 2016, el 57,7% de les dones assegura haver patit algun fet de violència masclista al llarg de la seva vida, i una de cada tres afirma haver-ne patit de molt greus com són les amb represàlies.