L'Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient sancionador a l'empresa propietària dels portals 'Mil anuncios' i 'Vibbo' per publicar anuncis il·lícits sobre la venda d'animals de companyia. Després d'una denúncia de la Fundació per l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) i de diversos requeriments, el consistori ha decidit aplicar la llei de comerç electrònic que qualifica de molt greu la infracció comesa per aquests dos portals en anunciar animals de companyia sense garantir que l'origen fos una companyia registrada amb l'activitat de criança ni les condicions sanitàries i de benestar animal que requereix. Les companyies s'enfronten a una multa de 150.000 euros.

És la primera vegada a tot l'estat espanyol que es promou un procediment administratiu per combatre la venda il·lícita d'animals a la xarxa. L'ajuntament ha optat per incoar l'expedient per l'import baix de llindar que preveu la Llei per prudència jurídica, ja que no s'ha sancionat mai aquesta companyia i per tant, cal aplicar ''proporcionalitat'', però la llei preveu que les sancions puguin arribar fins a un màxim de 600.000 euros.

Segons ha explicat Bonet, els anuncis no garantien que l'origen dels animals fos un criador o un establiment professional tal com estableix la normativa que obliga a fer constar la identificació, en els anuncis, del número de Registre de Nuclis Zoològics. Per Bonet, aquests anuncis tampoc garantien que els animals tinguessin més de vuit setmanes de vida, el període que marca la normativa per poder ser separats de les seves mares i venuts a tercers, ni tampoc si tenien el tractament veterinari adequat, és a dir, desparasitats i amb les vacunes obligatòries, tal com preveu l'Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d'Animals (OPTVA) en concordança amb el decret sobre protecció dels animals.

La tercera tinenta d'alcaldia d'Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha recalcat el treball que fa el consistori amb la ''sensibilització '' per la tinença ''responsable'' d'animals de companyia. Considera que el ''moment cabdal'' és el de la presa de la decisió d'adquirir-ne un.

L'ordenança prohibeix la criança d'animals de companyia en domicilis particulars, i només es permet en els casos que estigui legalitzada l'activitat com a tal. També preveu que els gossos i els gats no es puguin separar de les seves mares abans de les vuit setmanes de vida. Els animals de companyia han de ser esterilitzats o lliurats amb prescripció contractual d'esterilització, excepte en els casos que estableixi la normativa vigent, i han de ser lliurats amb condicions de seguretat, d'higiene i comoditat.

En el cas d'aquests dos portals, cap dels anuncis disposaven de la informació sobre el Registre de nucli zoològic requerit per la normativa d'aplicació. En els filtres de certa apareixia l'opció ''monta de perros'' i entre les opcions de la transacció constava ''particulars''. L'ajuntament ha considerat que amb aquests anuncis s'estava promovent la cria indiscriminada d'animals i el seu abandonament.