Barcelona ha donat el tret de sortida als anys dedicats a Pablo Picasso (2023), Antoni Tàpies (2024) i Joan Miró (2025) en un acte al Saló del Tinell del Palau Reial Major que ha servit per reivindicar les figures dels tres artistes i la seva vinculació amb Barcelona i amb Catalunya. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han presidit un acte que ha tingut la paraula i la música com a protagonistes. La cerimònia s'ha organitzat amb motiu de les commemoracions del 60è aniversari de la fundació del Museu Picasso i el mig centenari des de la mort de l'artista, el 2023, el centenari del naixement d'Antoni Tàpies, el 2024, i el 50è aniversari de la Fundació Joan Miró, el 2025.

Aragonès i Colau reivindiquen el llegat dels tres artistes

El president Aragonès ha instat en el seu discurs a redescobrir l'obra de "tres artistes excepcionals" amb un compromís amb "la democràcia, la pau i els drets humans", i que, a través de l'art, "van incentivar els canvis que la ciutadania necessita". "Es tracta d'un art compromès que convida la societat a reaccionar: veus antifeixistes, antibel·licistes, contra tota forma de repressió i en defensa de la nostra llengua i la nostra cultura", ha afirmat. Per la seva banda, Colau ha reivindicat la relació que uneix els tres icònics artistes amb la ciutat de Barcelona: "Reconeixem tres barcelonins, sigui de naixement o d'adopció", i ha afegit que tots ells van convertir la ciutat en "capital mundial de les avantguardes". L'alcaldessa de Barcelona ha assenyalat a més la rellevància actual, quan fa un any de la guerra d'Ucraïna, de tres artistes que van estar "profundament compromesos amb els valors democràtics i amb el seu temps", creant una obra que va servir per expressar els seus "anhels de llibertat i de pau".

L’acte d’obertura, ideat per l’escriptor i crític d’art Vicenç Altaió, s'ha presentat com la "celebració de les arts feta de música i paraula". Ha comptat amb l'actuació musical de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que ha interpretat 'La sardana dels desemparats' i 'El bolero del Raval', de Pascal Comelade, i la intervenció de les poetes i artistes Maria Sevilla, Anna Gual i Laia Estruch, que han recitat Paul Éluard, Pere Gimferrer i J. V. Foix.

Les figures dels tres artistes han estat glossades per Lluís Permanyer, periodista i cronista de la ciutat que va conèixer a tots personalment, amb la intervenció titulada Picasso, Miró i Tàpies i Barcelona; l’artista Frederic Amat, amb Picasso, Miró i Tàpies, avantguardisme; i l’escriptora Blanca Llum Vidal, amb Picasso, Miró i Tàpies a l’avantguarda artística i política. L'acte també ha comptat amb la participació d'Emmanuel Gugon, director del Museu Picasso, Anna Saurí, gerent de la Fundació Antoni Tàpies, i Sara Puig, presidenta de la Fundació Joan Miró, que han parlat sobre el sentit i la necessitat d'aquestes efemèrides.