Els nivells d’emissions d’NO2 als carrers de Barcelona continuen una tendència a la baixa iniciada els darrers anys, segons es desprèn de les dades de l’informe d’Avaluació de la qualitat de l’aire 2024 de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), donats a conèixer aquest dilluns, a les quals se sumen les dades de l’evolució durant el primer semestre del 2025, amb confirmació d’aquesta tendència a la baixa, que suposaria un impacte sobre la salut amb una estimació global d’unes sis-centes morts anuals evitades gràcies a aquestes millores. En concret, des del 2024 s’ha constatat una reducció dels nivells d’NO2 entre el 2 i el 14 per cent en totes les estacions de trànsit de la ciutat que recullen aquestes dades.
Segons la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, a l’estació de l’Eixample s’ha pogut constatar aquesta reducció, amb una mitjana en aquest primer semestre del 2025 de 30 μg/m3 d’NO2, això sí, amb un pic al febrer de 40, just el topall màxim permès segons la legislació europea, però amb millora constatable els darrers anys, recordant que la mitjana del 2024 va ser de 33; la del 2023, de 35, i la del 2022, de 42. “La millora de la qualitat de l’aire de la ciutat és un fet, es consolida la tendència i és una bona notícia, però no és gratuïta ni cau del cel, és el fruit de les polítiques que duem a terme i de tenir clar quin model de ciutat volem per Barcelona”, ha defensat Bonet.
Respecte a les polítiques que es duen a terme per mantenir aquesta reducció, Bonet ha destacat, entre d’altres i incloses en el Pla Clima, mesures com l’increment del verd a tota la ciutat o la millora de la xarxa de carrils bici i la promoció del transport públic, apuntant també a la tendència a la baixa dels vehicles més contaminants, assenyalant que “les etiquetes ECO dels vehicles han superat les etiquetes B”. De fet, si el maig del 2024 els vehicles amb etiqueta ECO eren un 19,45%, un any després ja són un 22,4%, mentre que els vehicles amb etiqueta B han passat del 15,17% el maig del 2024 al 13,3% del mateix mes d’aquest 2025. Així mateix, Bonet ha assenyalat que en les properes setmanes hi haurà novetats sobre la zona de baixes emissions (ZBE), sense concretar més.
Impacte en la salut
Per la seva banda, la regidora de Salut, Marta Villanueva, ha destacat l’impacte en la salut de la reducció dels nivells de contaminació, que ha xifrat en un “10 per cent menys de NO2”, amb incidència en la reducció de morts estimada en unes sis-centes anuals, entre les quals ha destacat unes “cinquanta morts menys de càncer de pulmó”. A banda, també s'eviten uns “tres-cents casos d’asma infantil”. L’Ajuntament, així mateix, ha destacat que els límits actuals d’NO2 estan per sota dels topalls europeus, situats en 40 μg/m3 d’NO2, amb una tendència que podrà fer possible complir amb la disminució dels nivells prevista per la Comissió Europea de cara a les properes dècades.