La multinacional tecnològica nord-americana Cisco Systems mantindrà la inversió per transformar l'antiga fàbrica de Ca l'Alier de Barcelona en el seu centre mundial de recerca per les anomenades ciutats intel·ligents (smart cities) i l’Internet de les coses (Internet of Things). El pla original, una inversió de 37 milions (22 de Cisco i 15 de la francesa Schneider Electric), va ser paralitzat per l'administració d'Ada Colau. Schneider es va retirar i ara l'Ajuntament haurà d'assumir aquesta pèrdua posant-hi deu milions de diners públics.

A més, Ca l'Alier acollirà les oficines del Barcelona Institute of Technology (BIT, un centre de start-ups), sales de recerca, espais tècnics i zones enjardinades d’ús públic i accés lliure. La Fundació BIT desenvolupa diversos projectes en la línia d’acollir una incubadora per a start-ups tecnològiques i espais de col·laboració amb empreses que desenvolupin projectes d'aquesta mena a la ciutat.

En un comunicat aquest dissabte, l'Ajuntament ha anunciat que el projecte de rehabilitació del complex fabril s'acabarà el maig de 2018. El tinent d'alcalde d'empresa, Jaume Collboni, ha qualificat el nou acord de "salt qualitatiu important per reforçar l'aposta de la ciutat pel districte 22@", al Poblenou. També ha destacat que el nou projecte pot crear un centenar de llocs de treball.

Aquest projecte va arrencar en temps de l’alcalde Jordi Hereu. El seu successor, Xavier Trias, va posar fil a l'agulla al juliol del 2014. L'edifici seria “la primera peça” del futur Smart City Campus, un projecte de cooperació publicoprivada que ha d’atreure empreses i emprenedors al voltant d’aquell concepte.

El projecte de rehabilitació preveu convertir l'antiga fàbrica en un edifici intel·ligent i de zero emissions, incloent elements d'autosuficiència i gestió intel·ligent dels recursos.