El setge al cotxe s'estreny a Barcelona. A partir de febrer, algunes de les principals artèries de la ciutat quedaran tallades al trànsit un dels dos dies del primer cap de setmana de cada mes. Així ho ha anunciat l'alcaldessa durant una conferència aquesta tarda al Col·legi de Periodistes. L'objectiu és "pacificar" els carrers, forçar un canvi d'hàbits i "posar les persones al centre". 

La mesura copiarà l'experiència que es practica des de ja fa temps, el 2016, al carrer Gran de Gràcia. La primera via que quedarà tancada al pas de vehicles motoritzats serà la Via Laietana, on s'aplicarà la restricció des del dia 1 de febrer endavant. A partir de llavors, la situació es repetirà cada primer dissabte de mes a la tarda. 

L'1 de març arribarà el torn del carrer Aragó, que Colau ha batejat com "la principal autopista urbana" de Barcelona. A partir de llavors, el tall s'aplicarà cada primer diumenge de mes al matí i anirà de punta a punta, és a dir, des de l'altura del carrer Tarragona i fins a la Meridiana. "Ho hem d’experimentar per veure com pot ser una ciutat sense cotxes a les seves vies principals", ha afirmat l'alcaldessa. La voluntat del govern municipal "per arribar a tots els districtes" és estendre aquesta mesura a una desena de vies, entre les quals hi haurà també Creu Coberta i el carrer de Sants

En paral·lel al tancament mensual de la circulació, l'Ajuntament avançarà també en la disminució de la velocitat arreu de la ciutat, per "un tema de salut i de seguretat". Concretament, es reduirà la velocitat en el 75% dels carrers de Barcelona, amb l'objectiu que en dos anys hi hagi 200 quilòmetres de carrers que passin de 50km/h a 30km/h. "Hem de donar espai a les persones, que l'espai sigui realment públic per a grans i petits", ha afirmat Colau. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat