L’Ajuntament de Barcelona ha definit el nou Pla d’Acció sobre Drogues i Addiccions 2025-2028 que, a partir de polítiques de drogues i addiccions, té com a priorat millorar la salut de la ciutadania i disminuir les desigualtats, segons ha informat el consistori aquest dijous a través d'un comunicat. L’objectiu principal és "desnormalitzar" el consum de l’alcohol, a partir d’accions fonamentalment de prevenció, i alhora reduir l'accés per part dels usuaris mitjançant un augment del control de la venda i la publicitat, així com la promoció d’alternatives d’oci saludables. A més, com a novetat, i fent èmfasi a l’abordatge del problema des d’una perspectiva de ciutat, s’inclouen objectius de governança, que requereixen la coordinació i el consens de les diverses administracions a part d’alguns agents institucionals i socials.
Marta Villanueva, regidora de Salut, considera que a més, aquest pla, que és el primer des de la pandèmia, “té en compte els canvis socials i s’adapta als nous patrons de consum i fenòmens emergents d’una realitat cada cop més complexa”. Alguns dels problemes que el pla vol abordar són, a part del consum d’alcohol, les addiccions al joc, l’ús creixent d’estimulants, el consum de cannabinoides o el Chemsex (consum sexualitzat de substàncies psicoactives). Es tracta de l’11è pla d’aquest tipus que impulsa la ciutat des de 1987, i després de quasi 40 anys, vol adaptar-se a aquestes noves necessitats amb iniciatives com el reforç de la vigilància i la prevenció, l’adaptació dels espais de consum supervisat i de post consum, també, es volen crear programes de reducció de danys específics i formar nous professionals.
El programa s’estructura en cinc grans eixos que alhora, es concreten en quasi 150 objectius. D’una banda, es volen reduir les oportunitats i els incentius a consumir alcohol o altres drogues a partir de mesures ambientals i alhora incrementar la seva prevenció en els diferents àmbits comunitaris. També es planeja millorar la xarxa assistencial, sanitària i social i el model integral i equitatiu d’atenció a les addiccions, a més de reduir l’estigma i fomentar la inclusió. L’últim punt se centra a incrementar la vigilància i el seguiment del consum de drogues per anticipar possibles necessitats futures.
El paper de les famílies
Un altre aspecte fonamental del programa és el reconeixement de les famílies com a agents educatius i per tant, com un punt clau en la prevenció. Per aquest motiu, el nou PADAB 2025-28 preveu crear un mapa on hi constin eines assistencials a més de treballar amb agents de la comunitat escolar com les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA). L’objectiu és ampliar els recursos d’acompanyament, no només per a les persones amb consum problemàtic d’alcohol sinó també per a les seves famílies. A més, també s’enforteix el Servei d’Orientació sobre Drogues (SOD), una eïna gratuïta per a adolescents i joves de menys de 21 anys i a les seves famílies que ofereix orientació sobre el consum de substàncies addictives i l’ús problemàtic de les tecnologies.
Una mirada transversal
El nou pla de drogues aposta per una mirada transversal de gènere, interseccionalitat i d’equitat. El programa reconeix que el gènere així com el lloc de procedència, l’edat, l’orientació sexual o la classe social, és un factor que augmenta la càrrega de desigualtat també en l’àmbit de la salut. Per aquest motiu proposa mesures equitatives dissenyades especialment per als col·lectius amb situació de vulnerabilitat, entre ells, les dones cisgènere, les persones de gènere dissident i LGTBI.
El programa, liderat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), s’ha elaborat a partir de la participació en diferents espais i grups de gairebé 300 persones, incloent-hi professionals, polítics i ciutadania. També han intervingut organismes i àrees de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, el Consorci Sanitari de Barcelona i la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Grup de Drogodependències del Consell Municipal de Benestar Social.