Des del dissabte 9 d’abril i fins al dilluns 18, és a dir, durant tot el període de vacances escolars per la Setmana Santa, la línia 5 del Metro de Barcelona estarà tallada en el tram Diagonal - Vilapicina amb motiu de les obres per canviar la via entre les estacions de Sagrera i Horta i impulsar altres mesures que minimitzin les vibracions al pas dels combois, a més d'extreure l'amiant encara existent a l'estació de Maragall. Les obres, que tindran una segona fase de talls, encara més important, durant l’estiu, suposaran que durant Setmana Santa l’L5 funcioni en dos trams independents, d’una banda, de Cornellà Centre a Diagonal, i de l’altra, de Vilapicina a Vall d’Hebron. 

Obres linea L5 metro TMB estació Diagonal fins Vilapicina Carlos Baglietto

L'estació de Diagonal donarà servei només en direcció a Cornellà Centre / Carlos Baglietto 

Tal com va informar Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) el passat mes de febrer, la primera fase d’afectacions, entre el 9 i el 18 d’abril, deixarà sense servei el tram entre les estacions de Verdaguer i Virrei Amat. L’objectiu principal d’aquesta primera fase és assegurar l’operativitat màxima de l’estació de Sagrera durant l’aturada de l’estiu, que s’allargarà des del 9 de juliol fins al 10 de setembre i afectarà el tram entre Sagrera i Horta. A més, es treballarà en la reducció de vibracions en el tram Diagonal - Vilapicina i en l’obertura d’un pou d’extracció de materials a Sagrada Família.

Alternatives de transport

En tot l’operatiu alternatiu per facilitar la mobilitat dels usuaris durant el tall de Setmana Santa, TMB aposta perquè sigui el mateix servei de Metro la principal alternativa. Cal tenir en compte que dels dies de tall previstos, la meitat són feiners -tot i que no lectius i això ja suposarà una disminució dels usos- i l’altra meitat festius. En tot cas, TMB reforçarà en un 20% de mitjana les línies 1, 2, 3 i 4 i també es reforçaran les línies de bus H8 (que cobreix el trajecte Diagonal - La Sagrera) i D50 (Virrei Amat - Verdaguer) que tenen un recorregut en part coincident amb l’L5. Les línies de bus V27 i V29 i els trens de Rodalies també cobreixen part del tram de metro tallat.

esquema corte metro barcelona l5 semana santa 2022Esquema del tall i les alternatives previstes / TMB

A més, hi haurà un servei de llançadora dotat amb fins a 30 autobusos articulats, el nombre màxim que es pot posar en circulació sense col·lapsar el trànsit. Aquest servei especial, que tindrà el mateix horari del metro, cobrirà el trajecte entre Diagonal i Vilapicina amb parada a les estacions intermèdies i hi tindran prioritat les persones amb mobilitat reduïda.

Les alternatives més importants seran les següents:

L1: La línia vermella del Metro permet cobrir la connexió entre Plaça de Sants i la Sagrera.

L3: La línia verda permet connectar el tram superior de l’L5 a Vall d’Hebrón i reconnectar amb la línia blava en direcció Cornellà a les estacions de Diagonal i Sants Estació.

L4: Amb la línia groga es pot arribar a les estacions de Verdaguer i Maragall, tot i que no es podrà transbordar en cap de les dues.

Rodalies: Per l’estació de Sagrera-Meridiana de Rodalies hi passen les línies R3, R4 i R12, que permeten arribar fins a Sants Estació. L’R4 arriba, també, fins a Cornellà Centre

Reforç d’autobusos regulars: Com ja s’ha esmentat, es reforçaran les línies de bus H8 (que cobreix el trajecte Diagonal - la Sagrera) i D50 (Virrei Amat - Verdaguer) que tenen un recorregut en part coincident amb l’L5. A més, les línies de bus V27 i V29 poden ser útils per cobrir part del trajecte anul·lat de l’L5.

Autobús llançadora: Finalment, s’habilitarà un autobús llançadora entre les estacions de Diagonal i Vilapicina amb parada en totes les estacions de Metro que queden sense servei. Comptarà amb fins a 30 autobusos articulats, el nombre màxim que es pot posar en circulació sense col·lapsar el trànsit i seran d’ús prioritari per a persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda.

Obres linea L5 metro TMB estació Diagonal fins Vilapicina Sants Carlos Baglietto

Les estacions de metro ja incorporen cartells anunciant el tall / Carlos Baglietto 

Campanya de comunicació intensiva

A més, TMB està desenvolupant una intensa activitat de difusió del tall i les alternatives de transport disponibles mitjançant informadors, cartelleria, plafons publicitaris, fullets (un de global i deu més per a les estacions afectades), el web corporatiu, les xarxes socials, la megafonia i altres canals de la xarxa de metro. Els informadors ja porten dies presents a les vuit estacions de metro on no circularan els trens per Setmana Santa (Verdaguer, Sagrada Família, Sant Pau / Dos de Maig, Camp de l’Arpa, la Sagrera, Congrés, Maragall i Virrei Amat), i les dues que faran de terminals provisionals (Diagonal i Vilapicina) i en vuit estacions més de la línia.