L’obra ‘Rúbriques de Bruniquer’ és un dels materials de consulta més utilitzat per historiadors i divulgadors de Barcelona, atès que es tracta d’una magna obra -l’original manuscrit té quatre volums i l’edició impresa, cinc- que recull amb anotacions breus i concises fets esdevinguts a la ciutat durant 464 anys, entre 1249 i 1713. El novembre del 2018 l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona -on es conserva l’original- va posar a disposició del públic en general una versió en línia que no només facilitava la consulta digitalitzada des de casa, sinó que era tota una eina indispensable per a la investigació gràcies a potents motors de recerca desenvolupats amb l'ajuda del departament de Lingüística Computacional de la Universitat d'Alacant. 

Ara bé, des del passat novembre que aquesta eina està desactivada, fet que ha produït neguit i inquietud entre els col·lectius d’usuaris habituals i diversos historiadors consultats per ElNacional.cat han expressat el seu malestar per la situació, ja que “el recurs era una immensa base de dades, on es podia fer recerca de qualsevol paraula, cosa que no és possible amb l’obra original manuscrita, que també està digitalitzada”. “Era molt més que una web”, insisteix un altre acadèmic, que apunta que “era un avenç del segle XXI que trencava les limitacions de l’obra impresa i permetia l’accés al coneixement”. Actualment, l’accés al web de les ‘Rúbriques de Bruniquer’ reenvia a una pàgina on s’informa que el web està desactivat.

L’Arxiu assegura que es tracta d’un tancament temporal

Per la seva banda, des de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona apunten que l’esmentat recurs, així com ‘Barcelona darrera mirada’ -més conegut com a ‘Quarterons’- “es van treure de consulta pública al mes de novembre per executar tasques de manteniment tècnic”, tot i que els Quarterons de moment continuen sent consultables. L’arxivera en cap, Ana M. Pazos, assegura a ElNacional.cat que en aquests recursos “es van detectar problemes relacionats amb l’accessibilitat, el disseny responsiu o el funcionament d’alguns dels elements” a més del fet que “des de l’Institut Municipal d’Informàtica es van identificar com un punt d’accés per als ciberatacs als sistemes d’informació municipals”.

Per això, aquests recursos es van desactivar, “en espera de poder executar un pla de millora que solucioni els diferents problemes detectats”. Això sí, Pazos sosté que “l’Ajuntament de Barcelona és conscient del valor d’aquests recursos, i per aquesta raó es faran les correccions necessàries perquè puguin tornar a estar a disposició de la ciutadania al més aviat possible”, i, davant el malestar dels usuaris habituals, apunta que “la retirada respon únicament a motius tècnics puntuals i en cap cas hi ha hagut la voluntat de retirar-los de forma permanent”. L’arxivera en cap recorda, a més a més, que la versió en línia de les ‘Rúbriques de Bruniquer’ responen a una “iniciativa sorgida des de l’Arxiu Municipal de Barcelona amb la voluntat d’apropar el patrimoni documental a la recerca històrica i fomentar una política activa de difusió”. Així doncs, les ‘Rúbriques’ estan fora de servei, però amb l’esperança de tornar a estar actives. Això sí, de moment, sense calendari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!