Aquest dilluns, 26 de juny, comença el gran tall de l’L4 del Metro de Barcelona, que afectarà el tram central de la línia groga fins a finals d’agost, en una important actuació que preveu la renovació total de vies en el tram comprès entre les estacions de Verdaguer i Bogatell i que tindrà un important impacte en la mobilitat al centre de la ciutat i al districte de Sant Martí, precisament en plena temporada de platja. El tall tindrà dues fases, la primera entre el 26 de juny i el 31 de juliol afectarà tot el tram citat, mentre que la segona, entre l’1 i el 25 d’agost tindrà un àmbit un pèl més reduït, entre Verdaguer i Barceloneta. Això vol dir que mentre durin les obres, l’L4 funcionarà en dos trams diferenciats, d’una banda, Trinitat Nova - Verdaguer, i de l’altra, La Pau - Bogatell al juny/juliol i La Pau - Barceloneta a l’agost

En tot cas, l’afectació serà important tant per la seva durada com pel que suposa deixar fora de servei una línia de Metro que travessa el centre de Barcelona i és la principal via per accedir en transport públic al front marítim, ja que les estacions que quedaran fora de servei seran les de Girona, Passeig de Gràcia, Urquinaona i Jaume I tot l’estiu, mentre que al juliol tampoc es podrà fer ús de les parades de Barceloneta i Ciutadella | Vila Olímpica. Davant aquesta situació, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), ha preparat una sèrie d’alternatives, que es detallen a continuació.

El Metro com a principal alternativa

La primera alternativa que proposa TMB al tall de l’L4 són les altres línies de Metro, que en alguns trams fan recorreguts més o menys paral·lels. Així, les línies L1, L2 i L3 són les recomanades per accedir a diversos punts del tram tallat segons l’estació a la que es vulgui accedir, que inclouen desplaçaments a peu inferiors als 650 metres (uns deu minuts caminant):

Tall linia groga L4 Bogatell i L2 paral·lel / Foto: Carlos Baglietto
Les estacions de metro ja compten amb els panells d'informació als usuaris de les afectacions i les alternatives de transport. A més, ja hi ha informadors que reparteixen fulls explicatius sobre el tall / Foto: Carlos Baglietto
Tall linia groga L4 Bogatell i L2 paral·lel / Foto: Carlos Baglietto
La recomanació de Transports Metropolitans de Barcelona per anar a la platja és la d'utilitzar l'L2 fins a La Pau i des d'allà accedir a les estacions del front marítim del districte de Sant Martí / Foto: Carlos Baglietto
 • Verdaguer: Aquesta estació té enllaç amb l’L5
 • Girona: L’estació més propera és la de Tetuan, de l’L2
 • Passeig de Gràcia: Aquesta estació té enllaç amb les línies L2 i L3
 • Urquinaona: Aquesta estació té enllaç amb l’L1
 • Jaume I: Les estacions més properes són les d’Urquinaona (L1) i Liceu (L3) 
 • Barceloneta i Ciutadella | Vila Olímpica: No hi ha estacions properes, però cal tenir present que estaran operatives durant el mes d’agost
 • Bogatell: L’estació més propera és la de Marina, de l’L1

Servei de bus llançadora

Addicionalment, TMB posarà en marxa un servei especial de bus llançadora que farà el recorregut entre Verdaguer i Bogatell durant la fase d’obres de juny/juliol i entre Verdaguer i Barceloneta en la fase de l’agost, amb parada en cada una de les estacions fora de servei.

 • Juny/juliol: El servei entre Verdaguer i Bogatell comptarà amb 20 vehicles articulats amb una freqüència de pas en hora punta de feiner de 3-4 minuts. L’horari serà el mateix que el del funcionament de la xarxa del Metro, tot i que no es garanteix l’enllaç entre el metro i el bus especial en les últimes sortides.
 • Agost: El servei entre Verdaguer i Barceloneta comptarà amb 15 vehicles articulats amb una freqüència de pas en hora punta de feiner de 3-4 minuts. L’horari serà el mateix que el del funcionament de la xarxa del Metro, tot i que no es garanteix l’enllaç entre el metro i el bus especial en les últimes sortides.

A més, durant tot el període d’obres i atès que l’estació de Verdaguer no compta amb ascensors, s’habilitarà un bus específic entre aquesta estació i Joanic només per a persones amb discapacitat i mobilitat reduïda.

Tall linia groga L4 Bogatell i L2 paral·lel / Foto: Carlos Baglietto
La senyalització per orientar els usuaris cap al bus llançadora que fa el recorregut alternatiu ja està instal·lada en les estacions afectades pel tall de l'L4 de Metro d'aquest estiu / Foto: Carlos Baglietto
Tall linia groga L4 Bogatell i L2 paral·lel / Foto: Carlos Baglietto
Espai preparat per a l'estacionament del bus llançadora al costat de l'estació de Bogatell, una de les afectades pel tall de la línia groga del metro durant els mesos de l'estiu / Foto: Carlos Baglietto

Línies regulars de bus

Així mateix, es recomana la utilització de les següents línies regulars de bus tant de TMB com de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que tenen recorreguts parcialment similars al tram de Metro que quedarà fora de servei:

 • Línia 6 de bus TMB: Passeig de Manuel Girona - Poblenou. Permet enllaçar les estacions de Verdaguer, Bogatell i Llacuna
 • Línia V19 de bus TMB: Barceloneta - Plaça Alfonso Comín. Permet enllaçar les estacions de Barceloneta, Verdaguer i Joanic
 • Línia V21 de bus TMB: Passeig Marítim - Montbau. Permet enllaçar l’estació d’Alfons X amb el front marítim.
 • Línia B20 de bus AMB: Santa Coloma de Gramenet (les Oliveres) - Barcelona (ronda Sant Pere). Permet enllaçar les estacions de Besòs Mar, Maresme | Fòrum, Selva de Mar, Poblenou, Llacuna, Bogatell i Urquinaona.
 • Línia B25 de bus AMB: Badalona (Pomar) - Barcelona (Ronda Sant Pere). Permet enllaçar les estacions de Besòs, Selva de Mar, Poblenou, Llacuna, Bogatell i Urquinaona.

Atenció, la T4 del tramvia també estarà fora de servei

A l’afectació del Metro cal sumar-hi la que experimentarà el tramvia durant l’estiu, concretament la línia T4 del TramBesòs, que precisament fa un itinerari similar a l’L4, ja que connecta les estacions de Metro de la línia groga de Ciutadella | Vila Olímpica, Selva de Mar i Maresme | Fòrum. Aquesta línia estarà fora de servei entre el 26 de juny i el 31 d’agost per adaptar les línies existents al nou ramal de Glòries a Verdaguer. Com a alternativa es recomana l’ús de les xarxes de Metro, Rodalies i Bus, a més d’un bus llançadora entre Sant Adrià i Glòries.

Com anar a la platja?

Malgrat l’existència de totes aquestes alternatives de transport, el principal problema amb que es poden trobar els usuaris de l’L4 és la d’accedir a les platges del front marítim, un dels usos destacats de la línia groga durant l’estiu. En aquest sentit, cal recordar que durant la fase d’obres juny/juliol continuaran obertes les estacions de Bogatell, Llacuna, Poblenou, Selva de Mar i Maresme | Fòrum, totes pròximes a la platja, i que a l’agost també reobriran les estacions de Ciutadella | Vila Olímpica i Barceloneta. 

La recomanació de TMB per accedir a aquestes estacions és fer servir la mateixa xarxa de Metro, això sí, amb un recorregut força més llarg, que implica viatjar amb l’L2 fins a l’estació de La Pau, on hi ha enllaç amb l’L4, i a partir d’allà accedir a qualsevol de les estacions d’aquesta línia fins a Bogatell durant el període d’obres juny/juliol i fins a Barceloneta durant l’agost.