La formiga boja (Paratrechina longicornis), una espècia exòtica invasora, s'està escampant per Barcelona i no es descarta que s'estigui estenent també per altres punts de Catalunya. La darrera vegada que es va detectar una plaga d'aquesta formiga a Catalunya va ser el 2021 al Port de Barcelona, fet que va obligar a la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a prendre mesures. Els principals impactes que provoca aquesta formiga en les zones d’invasió és que desplaça les altres espècies natives i altres invertebrats. A més, té una elevada capacitat destructiva, és una plaga en edificis i infraestructures i pot arribar a ser fins i tot una plaga agrícola. Ara, s'han observat nous focus d'aquest insecte a Montjuïc (al cementiri i als jardins de mossèn Costa i Llobera) i, també, al centre de la ciutat, a la plaça Catalunya, segons han confirmat Roger Vila i Carlos Pradera, experts a l'estudi d'insectes i control de plagues a La Vanguardia

Una plaga que podria ser "imparable"

Els experts alerten que la plaga de formigues que s'ha trobat ara podria ser "imparable" perquè "estem davant d'un exemple que en casos d'invasió d'espècie, la detecció i actuació ràpides poden ser efectives, mentre que la manca de control i els retards en la resposta fan impossible aturar l'expansió, amb totes les conseqüències ambientals i, fins i tot sanitàries, que això pot tenir". La diferència entre el cas del Port i el d'ara, és que en aquell moment es van detectar les formigues quan feia poc temps que havien arribat, potser introduïdes accidentalment en algun carregament. Com que feia poc que la plaga s'havia detectat, això va facilitar l'efectivitat del tractament per erradicar-les, explica el citat diari.

Els focus afectats al cementiri i als jardins Costa i Llobera, es troben a 1,5 i 0,6 km, respectivament, de la zona del Port on es van trobar els primers exemplars. "Aquesta àrea és molt gran i sembla intractable si no es disposa de voluntat per fer-ho, és a dir, pressupost. Per tant, dono gairebé per perduda la guerra contra aquesta espècie a Barcelona i en anys vinents serà un degoteig de nous registres per tota l'àrea metropolitana", explica Carlos Pradera.

Una espècie invasora

La formiga boja està catalogada com a invasora dins la legislació estatal, ja que és molt adaptable i presenta un nivell de dispersió molt elevat, per la qual cosa, si no es troba a gust en un lloc, pot cercar-ne de nous i incrementar el nivell de dispersió. Es tracta d’una espècie omnívora que, normalment, forma colònies petites amb pocs centenars d’obreres i una desena de reines. Aquesta formiga exòtica invasora és originària de l’Àfrica tropical i es va detectar per primer cop a Catalunya el febrer de l’any 2020, quan es va trobar una obrera en una porta d’accés al Port de Barcelona. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!