Un estudi elaborat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) adverteix que Barcelona i la seva àrea metropolitana podrien experimentar onades de calor fins a 6 °C més intenses a finals del segle XXI, acompanyades d’una disminució generalitzada de la humitat relativa. Segons la recerca, si no es redueixen dràsticament les emissions de gasos d’efecte hivernacle, les temperatures màximes mitjanes augmentarien en uns 4 °C i les mínimes mitjanes en 3,5 °C. A les zones urbanes de l’interior metropolità es podrien superar els 45 °C, mentre que dins la ciutat de Barcelona els termòmetres podrien passar dels 42 °C.
La investigació, publicada a la revista Journal of Geophysical Research: Atmospheres, analitza les onades de calor registrades entre 1991 i 2020 i projecta l’evolució d’aquests fenòmens cap a mitjans i finals de segle. Per fer-ho, s’ha emprat el mètode de pseudoescalfament global (PGW) i una modelització meteorològica urbana d’alta resolució (d’un quilòmetre), simulant com serien els episodis extrems si es donessin sota les condicions climàtiques previstes per als períodes 2041–2070 i 2071–2100.
Un escenari marcat per la falta d’acció prioritària contra el canvi climàtic
Els autors parteixen d’un escenari marcat per la persistència de conflictes internacionals i una falta d’acció prioritària contra el canvi climàtic, fet que podria portar les emissions de CO₂ a duplicar-se abans de l’any 2100. L’anàlisi constata un notable augment de les temperatures i de l’efecte d’illa de calor a les zones urbanes, una menor humitat relativa i canvis en les brises costaneres.
L’estudi preveu que les màximes podrien augmentar fins a 6 °C en els pitjors escenaris i que les mínimes, especialment en zones de l’interior de Barcelona, no baixarien dels 32 °C. Les zones urbanes serien les més afectades per aquest escalfament, probablement a causa de la capacitat d’absorció tèrmica dels materials de construcció i la manca de ventilació per vents regionals o globals. A més, aquestes condicions podrien agreujar-se durant l’estiu avançat, amb un mar Mediterrani més càlid, contribuint a unes nits més tòrrides a la costa.
Pel que fa a la humitat relativa, s’estima una reducció mitjana del 6% en els valors màxims i del 5,3% en els mínims, amb descensos de fins al 16% al Garraf, probablement deguts a canvis en el comportament habitual de les brises marines.
Simulacre a Barcelona
Barcelona es prepara contra la calor i farà un simulacre de la ciutat a 50 graus d'aquí a dos anys. Així ho va anunciar la primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, que va explicar que s'hi començarà a treballar en els pròxims mesos per poder fer-lo el 2027. Bonet va dir que el simulacre es faria "en una zona localitzada de la ciutat" i involucraria "tots els actors", institucions i serveis operatius.