L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest diumenge dues guies sobre la flora i la fauna urbana de la ciutat, que permeten als ciutadans descobrir tots els animals vertebrats i invertebrats que hi viuen, així com la flora que creix espontàniament al seu terme i altres espècies plantades. D'una banda, s'ha publicat la Guia de flora urbana de Barcelona, elaborada per Pere Barnola i Josep M. Panareda, que recull una mostra de les més de mil espècies vegetals que es troben a la ciutat. També s'ha elaborat la Guia de fauna urbana de Barcelona, de Sergi Garcia, que identifica la fauna més representativa, encara que en alguns casos desconeguda de Barcelona. Així mateix, totes dues tenen il·lustracions, fetes per Martí Franch.

La Guia de flora urbana de Barcelona anomena més de 125 espècies vegetals, totes elles ordenades pel nom científic i les seves denominacions tant en català com en castellà. Els autors destaquen que la publicació prioritza aquelles plantes que han crescut en entorns alterats per l'acció humana o animals domèstics. Per la seva part, la Guia de fauna urbana de Barcelona recull espècies vertebrades i invertebrades que es presenten en tres ambients urbans: edificis, jardins i espais aquàtics. Les fitxes explicatives donen informació sobre el rol ecològic de cada espècie, com la pol·linització per l'acció dels borinots o les papallones, i el control de la processionària del pi, al que contribueixen diverses espècies d'ocells o els ratpenats, segons informa l'agència EFE.

L'autor d'aquesta segona guia, Sergi García, explica que el primer projecte de reintroducció de fauna urbana a Barcelona va ser el falcó pelegrí, l'any 1999. També destaca que hi ha una gran població d’amfibis capgrossos que van permetre repoblar un espai natural, mentre que a Montjuïc es poden veure eriçons i al parc del Laberint baixen guineus.

La presentació de les publicacions s'ha fet aquest diumenge a l'Hivernacle del parc de la Ciutadella, amb representants de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins i Cossetània Edicions. Durant l'acte, Pere Barnola ha destacat la importància d'aquesta idea, tot subratllant que "fins a mitjans del segle XX no es va estudiar la flora de la serralada litoral". Josep M. Panareda ha confessat que si bé recomanen "mirar les plantes en el seu conjunt", ell sempre porta "una petita lupa per veure cada detall". En la jornada, també ha tingut lloc un itinerari pel parc per poder identificar algunes espècies vegetals i animals que s'inclouen a les publicacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!