Jaume Collboni ja és al volant de l'Ajuntament de Barcelona i ha començat a prendre mesures com a nou alcalde de la capital catalana. Una de les darreres propostes que s'han fet des del consistori municipal és la d'apujar els sous, congelats des de 2011, en un 4%. Concretament, l’Ajuntament de Barcelona proposa apujar un 4 % el sou de l’alcalde de Barcelona, el dels tinents d’alcaldia del govern, la resta de regidors i els consellers de districte. Això suposaria, per exemple, que l’alcalde, Jaume Collboni, passaria de cobrar els 100.000 € bruts anuals estipulats des de 2011 a 104.000 €, o que els regidors de l’oposició veurien incrementats els sous en 2.000 €, fins als 58.642,48 €. El text que farà efectiu l’increment dels salaris es votarà en el ple de cartipàs d’aquest divendres, 28 de juliol. 

La proposta ha estat acordada per tots els grups i, segons explica Beteve, fonts municipals apunten que es tracta d’una proposta "acordada, raonable, prudent" i la titllen de "responsable", tenint compte que les retribucions de l’àmbit polític han estat congelades en els darrers 12 anys. Legalment, aquesta pujada s'emmarca en el context del Reial decret llei 18/2022, del 18 d’octubre del 2022, que permetia incrementar les retribucions al sector públic un 1,5 %. Per altra banda, l'augment de les retribucions també va d'acord amb la Llei de pressupostos generals de l’Estat per al 2023, que permet incrementar els sous públics un 2,5 %. En total, la pujada màxima que es pot dur a terme seria del 4%, tal com ha proposat l'Ajuntament.

Així quedarien els sous de l'Ajuntament de Barcelona amb la pujada del 4%

  • Alcalde - 104.000 €
  • Tinents d’alcaldia - 102.119,68 €
  • Regidors de govern - 87.913 €
  • Presidents de grup municipal - 96.304 €
  • Portaveus de grup municipal - 87.913,28 €
  • Portaveus adjunts de grup municipal - 79.714,96 €
  • Presidents de comissió de plenari - 78.328,64 €
  • Presidents de consell de districte - 78.328,64 €
  • Regidors de l’oposició - 58.642,48 €

Organització del cartipàs

L'Ajuntament de Barcelona celebrarà el ple de cartipàs aquest divendres. El repartiment de cartipàs que se sotmetrà a votació després d'un acord amb els grups amb els quals s'ha negociat preveu que el PSC presideixi dues comissions, Trias per Barcelona una, BComú una i ERC una altra. Segons la proposta que es votarà, Albert Batlle (PSC) presidirà la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior; Janet Sanz (BComú) la Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge; Jordi Castellana (ERC) la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports; i Francina Vila (Trias per Barcelona) la Comissió d'Economia i Hisenda.

Pel que fa a les empreses municipals, es preveu que en tots els consells d'administració hi hagi representants de tots els grups municipals, excepte a BSM, on no hi haurà representant de Vox. Laia Bonet presidirà BSM, BISMA i Barcelona Cicle de l'Aigua mentre que Raquel Gil presidirà Barcelona Activa i Lluís Rabell Foment de Ciutat.

Per altra banda, Vox ha denunciat un "cordó" de tots els grups per "bloquejar" el seu treball a l'Ajuntament. "Estaven fent tots una negociació en comú deixant-nos a nosaltres de banda", s'ha queixat en roda de premsa Gonzalo de Oro Pulido, que ha lamentat també que el PP "s'ha alineat" amb la resta de grups. La formació ha lamentat que "es posin tots d'acord" perquè Vox no tingui cap presència institucional i no se li permeti formar part de consells d'administració ni tampoc cap presidència o vicepresidència de comissió. D'altra banda, es queixen també que només se'ls ofereixi la possibilitat de tenir dos assessors, una xifra que consideren "totalment insuficient".