Després que a finals d’agost se celebrés la primera trobada institucional entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que es va tancar amb la proposta de cessió per part del consistori a l’Incasòl de fins a 27 solars per destinar-los a la construcció d’habitatges de protecció oficial, aquest divendres s’ha reunit, per primer cop en aquest mandat municipal, la Comissió mixta Generalitat-Ajuntament, que ha acordat treballar en la cessió d’11 de les 27 parcel·les amb l’objectiu de construir-hi 637 habitatges de protecció. També s’ha pactat la pròxima obertura d’onze nous Centres d’Atenció Primària (CAP).  

Pel que fa als habitatges, les dues institucions han acordat formalitzar un conveni de col·laboració per a la construcció d’un mínim de 1.700 habitatges de protecció oficial que, en una primera fase, inclou posar a disposició de l’Incasòl 11 solars, situats als districtes de Sant Martí i Sants-Montjuïc, amb el compromís de construir-hi 637 nous habitatges públics en un termini màxim de cinc anys, a més de comprometre’s a incorporar noves parcel·les en el termini de dos anys.

Quant als nous CAPs, la comissió mixta ha acordat accelerar 11 nous equipaments, ja en fase de preparació o execució i, així mateix, prioritzar 5 equipaments que ara són en fase d’estudi. Els 11 que a finals de mandat estaran acabats o en obres són els CAPs de Besòs, la Pau, Raval Nord, Fort Pienc, Congrés i els Indians, Parc i Llacuna del Poblenou, la Sagrera, Horta/la Clota, Marina del Prat Vermell, la Barceloneta, i Gòtic. Els 5 CAP en estudi , que quedaran per a més endavant, són Sardenya, Casc Antic, Casanova i les ampliacions dels de Roquetes i Drassanes.  

Entra altres acords de la Comissió Mixta, s’ha arribat a un compromís per a la instal·lació d’ascensors de les línies 1 i 5 de Metro de Barcelona, incrementar a 50 anys la delegació de competències per a la gestió directa del Port Olímpic en favor de l’Ajuntament de Barcelona i també un acord per executar la sentència sobre la dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès.

Totes dues administracions han mostrat bona sintonia en aquesta primera trobada de la comissió mixta. En declaracions posteriors a la trobada, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assenyalat que per part del Govern és “promoure l’accés de tothom a l’habitatge”, un aspecte que ha comptat amb la complicitat de l’alcalde Collboni, que ha afirmat que per a l’Ajuntament, “l’important no és qui els construeix, l’important és anar sumant oferta d’habitatge protegit”. A més, les dues administracions han acordat que la comissió mixta es reunirà dos cops l’any, i no un com era fins ara.