L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició del Grup Demòcrata que manifesta l'adhesió de la ciutat al Pacte Nacional pel Referèndum i subscriu el contingut del seu manifest. La iniciativa, a través d'una transacció d'ERC, també dóna suport als membres de la mesa del Parlament querellats "per raons ideològiques" i rebutja els intents de la Fiscalia d'influir en el debat polític, "ja que motiva la querella per la seva ideologia i atemptant contra el dret bàsic de llibertat de pensament". Han votat a favor de la iniciativa Barcelona en Comú, el Grup Demòcrata i ERC, mentre que la CUP s'hi ha abstingut i PSC, PPC i C's l'han rebutjada. La regidora anticapitalista Maria Rovira ha avisat que el referèndum s'ha de celebrar com a màxim al setembre encara que no hi hagi acord amb l'Estat.

El text també insta a promoure que entitats, associacions i agents econòmics de Barcelona se sumin al pacte i subscriguin el seu manifest, que defensa un referèndum pactat amb l'Estat. El portaveu del Grup Demòcrata, Joaquim Forn, ha reclamat que Barcelona s'identifiqui amb els valors de la "democràcia i de la llibertat" i exerceixi com a capital de Catalunya. Segons ell, el referèndum només és qüestió de voluntat política.

Des d'ERC, Jordi Coronas ha dit que espera que el govern municipal de la ciutat estigui "a l'alçada de les circumstàncies i doni suport a la democràcia" en cas que no s'arribés a cap acord amb el govern espanyol sobre el referèndum. Coronas ha defensat que "escoltar un poble i complir un mandat democràtic no és delicte", i ha dit que desitja veure com Alberto Fernández Díaz o Carina Mejías fan campanya pel 'no'. "Això els posaria al pedestal de la democràcia", ha apuntat.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha remarcat que el referèndum és possible dintre de la llei espanyola, i ha lamentat que hi hagi un govern a l'Estat "que no està escoltant ara". En tot cas, ha subratllat que hi ha "milions de persones a Espanya que estan a favor que el poble de Catalunya pugui decidir democràticament el seu futur". Ha considerat bona notícia que Barcelona s'adhereixi al Pacte pel Referèndum i ha assegurat que continuaran buscant "tots els aliats perquè aquesta sortida sigui possible".

La “trampa” del sobiranisme, segons Mejías

La líder de C's a l'Ajuntament, Carina Mejías, ha lamentat que Barcelona en Comú "hagi picat i caigui en la trampa" del sobiranisme, que ha substituït el Pacte Nacional pel Dret a Decidir per un nou ens que aposta per un projecte "absolutament insolidari".

El popular Alberto Fernández Díaz ha preguntat a Ada Colau i també a Jaume Collboni com pensen promoure que les entitats de la ciutat se sumin al pacte.

Per la seva part, la regidora de la CUP Maria Rovira ha justificat la seva abstenció apuntant que l'acord amb l'Estat per celebrar el referèndum "no és ni necessari ni imprescindible", i ha advertit que "no hi ha dilacions que valguin" amb aquesta qüestió. "Caldrà desobeir", ha conclòs.