El centre marí L’Aquàrium de Barcelona està d’aniversari, ja que va ser inaugurat l’any 1995 i, per tant, enguany fa 30 anys. Per celebrar-ho, aquest gran aquari del Port Vell ha dut a terme una gran transformació que situa la instal·lació de ple en el segle XXI sense perdre la seva principal aposta, la de ser una instal·lació d’oci amb un rerefons instructiu i, especialment, sensibilitzador a favor de la necessitat de preservar la riquesa marina, una raó de ser que es veu ara reforçada amb novetats com grans pantalles i sales immersives que apropen, encara més, la realitat marina al visitant de totes les edats.
Patrici Bultó, conservador i director tècnic de L'Aquàrium de Barcelona i, probablement, la persona amb més experiència en aquesta instal·lació, a més d’un autèntic apassionat del món marí, és qui s’ha encarregat aquest dimarts al matí de fer una visita comentada als mitjans de comunicació per donar a conèixer les principals novetats, que se sumen als espais ja tradicionals de l’aquari, com el gran oceanari amb taurons i els aquaris amb ecosistemes marins, molts d’ells representatius dels fons marins catalans, com els de les illes Medes o el Delta de l’Ebre, així com els ecosistemes mediterranis i d’arreu del món.



En el marc d’aquesta visita, Bultó ha indicat que un dels objectius del centre marí és que “els nens del futur siguin millors que nosaltres i facin un esforç per protegir el mar”, i per això mateix, moltes de les novetats van encaminades a fer més assequible als infants el coneixement d’aquest entorn del qual “encara queda molt per aprendre”. I és que segons aquest expert, “només coneixem un 10% de totes les espècies marines”. I per fer-ho, s’ha comptat amb tot de jocs interactius i activitats destinades als més petits, perquè puguin “aprendre jugant”.
Pantalles gegants i sales immersives
Entre les principals novetats destaquen l’ús de pantalles gegants i sales immersives. En el primer cas, a la rampa d’entrada s’ha instal·lat la pantalla de terra digital més gran d’Europa, amb una superfície de 300 m², que dona la benvinguda als visitants amb un mar en moviment sota els seus peus, que es pot veure des de diversos punts d’altura, i on es pot veure la mida real d’un catxalot, de 18 metres de longitud. També és una important novetat la sala immersiva ‘Viatge a les Profunditats’, que ofereix una expedició virtual a la Fossa de les Mariannes, el punt amb més fondària del planeta Terra, a més d’11.000 metres sota el nivell del mar.



Una altra novetat és la instal·lació del manglar, que ofereix una perspectiva única d’aquest ecosistema específic, que és alhora un espai immersiu i interactiu que recrea la seva riquesa i biodiversitat mitjançant tecnologies digitals. Tota la renovació de L’Aquàrium ha comportat una inversió de 15 milions d’euros per part del Grupo Aspro i ha suposat una aposta per la tecnologia, la divulgació i la sostenibilitat d’un espai que en els seus primers trenta anys de vida ha sumat més de 40 milions de visitants i que actualment compta amb més d’11.000 animals, comptant més de 600 espècies diferents, entre els quals destaquen els 18 exemplars de pingüí de Humboldt. L’Aquàrium compta amb 80 aquaris i el túnel submarí més llarg d’Europa, de 80 metres de longitud. En total, dins les instal·lacions hi ha 6,5 milions de litres d’aigua.