La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha instat l'Ajuntament de Barcelona a implementar el control legal d'animals amb mètodes anticonceptius. En concret, ha considerat "inacceptable" com s'està produint la matança de senglars per part de l'empresa contractada pel consistori " per controlar la població d'aquest animal. Per això, ha considerat urgent aturar aquesta manera de fer i aplicar un mètode "legal, efectiu i ètic", com la vacuna anticonceptiva.

En un comunicat aquest dilluns, la Comissió ha recordat que ja s’han viscut "actuacions similars en el passat amb altres animals com cries de cotorres o coloms", que la mateixa comissió ja va retreure. Ha lamentat també que el Consistori no s'hagi sumat a la signatura d'un conveni amb la Facultat de Veterinària de la UAB per avaluar l'efectivitat d'una vacuna anticonceptiva.

Segons la CPDA de l'ICAB, el projecte està obtenint uns resultats excel·lents amb una reducció de 500 exemplars per any. El conveni subscrit pels científics afirma que la caça massiva provoca una alteració de l'ecosistema i un increment de la població de porcs senglar.

També ha sostingut que "l'experiència ha constatat que l'eliminació dels individus d'una espècie no és un mètode efectiu de control de la població i acaba provocant a mig termini un increment d'aquesta", i ha defensat que la vacuna anticonceptiva per senglars seria altament efectiva.

D'altra banda, ha recordat que la utilització de mètodes ètics de control de poblacions d'animals és una obligació de les administracions públiques, segons es desprèn del Decret legislatiu 2/2008 pel qual es va aprovar el text refós de la Llei de Protecció d'Animals de Catalunya.

Protesta per la captura de senglars

Aquest posicionament arriba després que la setmana passada es distribuïssin per xarxes socials imatges gravades a Collserola en què es podia veure una captura de porcs senglars amb xarxes. El mateix usuari es demanava si la captura amb xarxes era la manera correcta de controlar aquests animals i va assegurar que un cop capturats, els encarregats de la captura els van matar allà mateix, extrem que va ser negat per l'Ajuntament de Barcelona, que va assegurar que el procediment és anestesiar-los per dur-los a un escorxador controlat.

 

 

A més, segons va avançar el 3/24, el consistori ha precisat que l'acció entra dins el Pla de Senglars en què es programen entre 5 i 10 captures cada any per limitar el nombre d'aquests animals a les zones urbanes i que les captures es fan en coordinació amb el Consorci del Parc de Collserola en punts conflictius on hi sovintegen senglars habituats a la proximitat als humans.

 

Imatge principal: Els senglars són habituals a Collserola / ACN