La Setmana Santa, que s’inicia el 10 d’abril amb la celebració del Diumenge de Rams, és un cicle de festivitats religioses que narren la passió, mort i resurrecció de Jesucrist. A Barcelona, tot i que tradicionalment s’hi celebraven nombrosíssims actes de carrer, en especial processons, la laïcització de la societat catalana, en especial arran dels aires renovadors del concili Vaticà II i el retorn de la democràcia, va comportar una minva notable d’aquests tipus d’actes, als quals s’ha afegit, els dos últims anys, les cancel·lacions obligades a causa de la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus. Amb tot, enguany tornen les processons a Barcelona amb l’afegit que es recupera, per primer cop en cinquanta anys, el Via Crucis de la Sang.

Per als llecs en aquestes qüestions religioses i específicament en la tradició catòlica, val a dir que no és el mateix una processó que un Via Crucis, sent la primera de les celebracions la més habitual, que consisteix en el trasllat d’una o diverses imatges sagrades al llarg d’un recorregut. El Via Crucis, en canvi, és més complex, ja que és un itinerari que passa per catorze punts concrets -anomenats estacions-, on es representen els episodis de la passió de Jesús en el camí de la creu -que és el que vol dir ‘via crucis’ en llatí- i que acaba amb la crucifixió i l’enterrament. Feta la distinció, la ciutat de Barcelona acollirà durant el cicle de la Setmana Santa tres processons i tres Via Crucis.

Dues processons per Diumenge de Rams

Aquest 10 d’abril és Diumenge de Rams, el dia en que es recorda l’entrada de Jesús a Jerusalem, cosa que tradicionalment es fa portant palmes i palmons els més petits -regalats per les padrines- i branques de llorer els més grans. És el primer dia important de la Setmana Santa i a Barcelona ho recordaran dues processons, a més de les tradicionals benediccions de Rams a les portes de les esglésies. La primera, matinal, és explícitament la que reviu l’arribada de Jesús a Jerusalem, l’anomenada Sortida del Pas de la Burreta. Organitzada per la Pontificia y Real Hermandad de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima de la Esperanza Macarena, tindrà inici i final a la Parròquia de Sant Agustí (plaça de Sant Agustí, 2), amb horari previst d’11 a 11.30 h.

El mateix dia, però a la tarda, tindrà lloc la Processó de la Bona Mort, organitzada per la Congregació del Santíssim Crist de la Bona Mort, amb inici i final a la Parròquia Major de Santa Anna (carrer de Santa Anna, 29). En aquest cas es tracta d’una processó que s’havia celebrat fins a l’any 1968 però que va desaparèixer de Barcelona fins a la seva recuperació el 2014. A més, degut al caràcter d’Hospital de Campanya d’aquesta parròquia, que acull els més necessitats, la processó té un caràcter molt específic, amb presència de col·lectius que pateixen problemes discriminatoris. El seu recorregut és pels carrers del Barri Gòtic. 

Via Crucis de la Sang el Dijous Sant

El Dijous Sant és el dia que es commemora el Sant Sopar, l’última trobada de Jesús amb els deixebles, que acaba amb la traïció de Judes i la posterior detenció de Jesús. Enguany s’escau el 14 d’abril -dia no festiu a Catalunya-, i serà quan Barcelona recuperarà, per primer cop en cinquanta anys, el Via Crucis de la Sang. Organitzada per la Reial i Il·lustre Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, tindrà lloc de 21 h a 22.30 h amb un recorregut amb inici i final a la Basílica de Santa Maria del Pi (plaça del Pi, 7). Segons informació de l’Arxidiòcesi de Barcelona, la Processó de la Sang consta documentalment que ja es feia cap a l’any 1570, el que la fa la processó amb misteris processionals més antiga d’Espanya, mentre que el Via Crucis va tenir lloc per primera vegada el 1601.

El Via Crucis es realitzarà amb la Venerable Imatge del Sant Crist de la Sang, una escultura d’uns tres metres de Jesús a la creu, i també el misteri o pas de la Mare de Déu dels Dolors amb l’escultura del segle XVIII de la Verge. Es faran catorze parades llegint passatges bíblics, corresponents a les catorze estacions de la Passió de Crist, en què es commemoren els sofriments de Jesús, des de la traïció de Judes fins a la seva sepultura. El recorregut el faran unes cent persones, comptant confrares, membres de la comunitat de Santa Maria del Pi i persones que s’hi afegeixin, i serà el següent: sortida de la Basílica de Santa Maria del Pi (plaça del Pi), plaça de Sant Josep Oriol, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, carrer del Call, plaça Sant Jaume, carrer del Bisbe, carrer de la Pietat, plaça de Sant Iu, Pla de la Seu, carrer de Santa Llúcia, carrer del Bisbe, plaça de Cucurulla, i retornant a la Basílica de Santa Maria del Pi.

Divendres Sant, dos Via Crucis i una processó

Finalment, el Divendres Sant, el dia que es commemora la crucifixió de Jesucrist tindran lloc dos Via Crucis i una processó. El primer serà matiner, de 8 h a 9.15 h, i es tracta del Via Crucis de Can Mantega, organitzat per la Parròquia Sant Joan Maria Vianney (carrer Melcior de Palau, 56). El segon serà el Sermó de les 7 paraules i Via Crucis organitzat per la Santa Església Catedral Basílica de Barcelona, amb inici i final al Pla de la Seu i horari de 15 h a 21.30 h. Pel que fa a la processó, tindrà lloc la Processó de la Virgen de las Angustias, organitzada per la Hermandad y Cofradía de Nuestra Señora de las Angustias, amb horari de 19 h a 23 h, i inici i final a l’Església de Sant Jaume (carrer de Ferran, 28).