Quan el passat mes de febrer l’Ajuntament de Barcelona va anunciar un acord amb entitats comercials, patronals i sindicats per permetre l’obertura dels establiments comercials de part de la ciutat de Barcelona -una trentena de barris concentrats sobretot al centre- els diumenges i festius entre el 15 de maig i el 15 de setembre amb un horari de 12 a 20 hores, des del mateix govern municipal es va valorar que la mesura contribuiria a crear 3.200 nous llocs de treball. Un cop passada l’època d’obertura, a les portes de l’inici de la campanya nadalenca, i quan ja es treballa en un nou acord, aquests llocs de treball promesos, de moment, no s’han concretat.

De fet, el govern municipal ha evitat aquest dimecres, en el marc de la Comissió d’Economia i Hisenda, donar resposta clara a una pregunta formulada pel grup municipal d’Esquerra Republicana i va evitar confirmar si s’havien creat o no els 3.200 llocs de feina promesos. Segons ha indicat ERC, el govern de Barcelona en Comú i el PSC no ha estat capaç de confirmar o no la xifra, tot i que s’ha compromès a desvetllar-la la setmana vinent. Segons el regidor republicà Jordi Castellana, “estem acostumats a fer promeses sobre la creació de llocs de treball i a fer-les sense fonaments, apuntant-se una hipotètica evolució del mercat de treball sobre el qual afecten moltes més variables que les mesures concretes que anuncien”.

A l’espera doncs que el govern municipal reveli si s’han confirmat o no les previsions de creació d’ocupació, Castellana ha recordat que “hi ha hagut constatacions com que l’únic comerç que ha obert és el gran comerç, no el petit comerç tret de les zones més massificades a nivell turístic de la ciutat”. Cal recordar, a més, que l’obertura en diumenge va provocar queixes per part dels treballadors afectats, fins al punt que el 3 de juny un centenar d’ells es van manifestar pel passeig de Gràcia i el Portal de l’Àngel, principals eixos comercials de Barcelona, i fins a la plaça de Sant Jaume.

Manifestació contra l’obertura

En aquella ocasió, la plataforma ‘Stop domingos y festivos’ va denunciar que malgrat que l’acord d’obertura estipulava que els empleats que treballessin els diumenges i festius havien de ser voluntaris, a la pràctica, no es respectava aquesta normativa, a més de creure que aquesta primera experiència d’obertura corria el risc de convertir-se en una situació en que es permetés obrir finalment cada dia de l’any. En la manifestació no van faltar els crits contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui van fer la responsable de l’acord d’obertura al crit de ‘Colau, nos has ‘colau’ los domingos’.