És cert que les empreses valoren molt l'experiència a l'hora de contractar personal. Però a vegades busquen perfils júnior sense trajectòria o estudiants per fer les pràctiques que també han d'enviar el seu currículum abans d'entrar a treballar i competiran amb altres joves en una situació similar. En aquests casos, la por del full en blanc està justificada, però es pot competir perquè sempre hi ha habilitats a destacar, coses per explicar i formes de fer-ho. T'expliquem com destacar en el teu curriculum vitae si no tens experiència laboral.

Partim del primer punt, que és el disseny. Lluny ja de l'època en la qual fèiem el curriculum vitae amb processadors de text, existeixen avui diverses aplicacions, com Canva, amb unes plantilles que s'adapten pràcticament a qualsevol mena de currículum. La disposició, la mida de lletra, la mida de foto, els espais en blanc... Tots aquests elements conviden, en funció de com estiguin disposats, a un currículum més ple o més buit de contingut. I tenint en compte que se sol dir que un currículum és millor com més curt, sens dubte la falta d'experiència t'ho farà més fàcil.

 

 

Però anem al contingut. En funció de la professió i de les preferències o aptituds de cadascú, el currículum es pot estructurar de diferents maneres. Les 'soft skills' o habilitats toves, que no tenen tant a veure amb els coneixements tècnics, sinó amb les capacitats emocionals, són cada vegada més valorades per les empreses. Per això, una bona manera de complementar un currículum sense gaire experiència és dedicant un apartat del currículum o fins i tot dues, a tot estirar, a aquestes.

És important trobar un equilibri raonable entre incloure aspectes fora del merament professional si un no té experiència i no perdre el focus que la formació i l'experiència és el més important. Així, a tot estirar hi pot haver dos apartats més autodescriptius, que podrien ser, per exemple 'Sobre mi' i 'Objectius professionals'.

Objectius i formació

A 'sobre mi' es pot incloure alguna dada biogràfica o afició, mentre que a 'Objectius' hem de deixar clar cap a on volem encaminar la nostra carrera, sempre que coincideixi aquest encaminament amb l'empresa per a la qual postulem. L'objectiu pot no ser una cosa tancada, però tampoc no s'ha de disparar cap a tot arreu. Si el teu somni és ser enginyer, però també t'apassionen les xarxes, pots explicitar-ho, però intenta no afegir un tercer perfil professional a la descripció perquè pot generar molt soroll.

En un o un altre apartat, en funció de com redactem, però preferiblement en 'Objectius', podem incloure les soft skills. Proactivitat, capacitat d'adaptació al canvi, assertivitat, facilitat d'aprenentatge, versatilitat o adaptabilitat al treball en equip són algunes de les habilitats que una empresa pot valorar, i molt, en un currículum júnior.

Una vegada entrem a la carrera, la dividirem en tres parts: Formació, Experiència i Idiomes. Si tenim diversos cursos destacables més enllà de la formació reglada (universitat, secundària o Formació Professional), podem destacar-la en un apartat diferenciat que reculli "Altres formacions" o "Aptituds". Allà podem recollir cursos de disseny, il·lustració, idiomes, programes informàtics o qualsevol altre tipus de formació que hàgim fet relacionada —directament o indirectament— amb la nostra àrea i que pugui servir-nos a la feina per al qual ens presentem.

En l'apartat 'Idiomes', és necessari especificar el nivell de cada un d'ells i afegir també si hi ha algun títol acreditatiu d'aquests.

I finalment, arriba l'apartat de l'Experiència. Aquí, si ets candidat a la teva primera feina, pots incloure voluntariats o pràctiques en empreses, per molt que no siguin remunerades. Una empresa pot valorar que hagis fet vocacionalment feines relacionades amb la teva àrea de formació. És bastant probable, així doncs, que tinguis contingut de sobres per omplir un curriculum vitae encara que no hagis treballat mai.