L'empresa productora i de distribució Grup Ametller Origen, liderada per Josep Ametller, adquireix els actius d'Agrofruit a Tortosa per fer un gran centre de producció de carxofes. Així doncs, el grup preveu convertir les naus de l’antiga cooperativa Agrofruit en un centre productor de carxofa i anirà acompanyat dels plans d’expansió de l’empresa que preveu obrir 10 nous establiments aquest 2023 amb una inversió de 24 milions d’euros.

En el cas de les Terres de l’Ebre, Ametller Origen ja va adquirir ara fa un any les naus de l’antiga cooperativa Agrofruit, d’uns 20.000 metres quadrats de superfície. A més els directius també han desvelat que disposen de 200 hectàrees de terrenys al territori dedicats a la producció d’horta i cítrics. Tot i que no s’han donat encara detalls sobre com s'estructurarà el centre productor de carxofes, la compra ja s'ha fet efectiva.

L'estat actual d'Agrofruit

En paral·lel, cal recordar que el judici del concurs de creditors de l’empresa citrícola Agrofruit ha patit un nou ajornament. El judici havia de començar aquest dimarts passat al jutjat mercantil de Tarragona, però no s’ha pogut celebrar per falta d’espai a la sala de vistes. Així, l’inici del judici s’ha ajornat fins als dies 24 i 27 de novembre. Ara fa un any, el mateix judici ja es va haver d’ajornar, ja que estava previst per al maig del 2022. El deute que acumula l’exportadora de cítrics encara supera els 20 milions d’euros. En l’anterior judici, l’exdirector general i gerent d’Agrofruit i Ebrefruit, Xavier Guarner, va ser condemnat a 27 mesos de presó, una multa de 3.000 euros i a pagar una indemnització de 800.000 euros. Agrofruit Export s’havia situat el 2012 com la principal exportadora de cítrics de Catalunya, amb més de 70 milions d’euros de facturació. 

L'operació amb el Grup Ametller és una de les derivades de la situació actual que viu Agrofruit. Aquesta liderava el mercat de l'exportació de cítrics a Europa des de Catalunya, però els seus problemes financers, derivats d'un forat l'any 2000, la van portar a la fallida. Va entrar en liquidació el 2018 i els seus 50 empleats es van quedar a l'atur després d'un ERO. Quan es va destapar la caixa dels trons, el deute superava els 50 milions d'euros i un patrimoni negatiu proper als 80 milions. 

L'expansió d'Ametller Origen

En paral·lel, Ametller Origen, grup de distribució de la família Ametller, lidera una aliança de 14 empreses que ha presentat un projecte estratègic (PERTE) centrat en agroalimentació amb l'objectiu d'obtenir fons europeus Next Generation. Es tracta del projecte Agrosmed: Agroindústria Sostenible i Circular al corredor del Mediterrani, del qual formen part, a més d'Ametller Origen, Empreses com Wallbox, Heura, Mooma, Orgànics Pedrin o Venvirotech Biotechnology.