Telefónica afronta una nova etapa al sector de les telecomunicacions, marcada per la consolidació i l'elevada competitivitat. Sense notícies encara de STC ni de la SEPI i, davant de la fusió d'Orange i MásMóvil, que crea la teleoperadora més gran d'Espanya, la companyia que dirigeix José María Álvarez-Pallete no ha descartat dur a terme una operació similar i adquirir una altra companyia del sector. No obstant això, el grup també manté la porta oberta a les desinversions, concretament, al mercat llatinoamericà.

El recent vistiplau per part de Brussel·les a l'operació configura un nou escenari, en el qual no es descarta una concentració empresarial més gran. Si bé fa anys hauria estat impensable, "ara s'obre una finestra d'oportunitat des del punt de vista de competència", ha destacat el conseller delegat de Telefónica, Ángel Vila, en la presentació de resultats anuals d'aquest dijous.

En aquest sentit, el directiu ha deixat la porta oberta a créixer a través de compres d'altres operadors. "Hi ha la possibilitat, conceptualment, i en una línia progressiva i de desregulació en el negoci a Espanya, per la qual cosa se'ns podran presentar oportunitats que en el passat no haurien estat tan fàcils", ha assegurat Vila.

I entre aquestes possibilitats, es troba Avatel, a la qual s'ha referit com "una companyia atractiva i un operador molt interessant", encara que ha explicat que "entenem que s'ha postulat com a remei en l'operació d'Orange i MásMóvil". D'aquesta manera, no ha donat gaires més detalls sobre l'empresa, ja que "és un soci comercial de Telefónica amb relacions a l'engròs al qual tenim molt respecte".

Mantenen les "opcionalitats" a Hispam

D'altra banda, Telefónica manté també la porta oberta a les desinversions en el seu negoci de Llatinoamèrica a través d'Hispam, que engloba les diferents filials que té a l'Argentina, Xile, Colòmbia, Equador, Mèxic, Perú, l'Uruguai i Veneçuela. Es tracta de l'únic mercat que ha reportat una caiguda dels ingressos el 2023, amb un descens del 8,3%, fins als 8.381 milions d'euros. La caiguda és més voluminosa en el quart trimestre de l'any, amb un descens del 21,4%.

Una situació que s'ha donat, segons la companyia, principalment per la seva activitat al Perú, a conseqüència de l'entorn polític i econòmic i la forta agressivitat comercial en aquest país. "Aquest any ha estat d'una forta competència a Llatinoamèrica. Així i tot, hem crescut en ingressos un 0,3%. L'oibda ha caigut un 4,8% a causa del gran esforç comercial, la inflació i algunes monedes que tenen una mica de devaluació respecte al dòlar, però ha anat millorant al llarg de l'any" va destacar Laura Abasolo, directora general de finances de la multinacional.

No obstant això, Abasolo va assegurar que "el més important és que la inversió és molt limitada, per sota del 10%" una cosa que fa millorar la ràtio d'oibda-capex i va en línia amb l'objectiu marcat anys enrere al continent. De fet, ha destacat que la reducció del capital invertit des de 2019 assoleix ja el 37%. Per tot això, la directiva va assegurar que Telefónica continua "amb un model lleuger en actius, on el nostre focus és generació de valor i mantenir les opcionalitats".

Entre aquestes opcionalitats, s'inclouen oportunitats de desinversió d'alguns actius, així com noves aliances estratègiques o processos de consolidació amb altres operadores. Una cosa que Telefónica ja ha vingut executant amb processos com l'acord de coinversió de Pangea al Perú, juntament amb KKR i Entel, l'aprovació del qual s'espera per al segon semestre de 2024. En no ser una unitat de negoci clau per a Telefónica, com Alemanya, el Regne Unit, Espanya i el Brasil, no es descarten moviments futurs a Hispam.

Una estratègia que s'emmarca en els objectius definits per Telefónica en el seu pla estratègic GPS (creixement, rendibilitat i sostenibilitat, per les seves sigles en anglès), mentre la generació de caixa, la reducció del deute i el manteniment del seu atractiu dividend en són els pilars fonamentals. En aquest procés, l'estalvi de costos serà essencial per augmentar els ingressos i arribar als objectius previstos.

Busca acords amb Digi i Zegona

Un altre dels efectes que ha tingut la fusió entre Orange i MásMóvil és el repartiment dels denominats 'remedies'. La Comissió Europea li ha imposat a la nova companyia resultant desfer-se de part de l'espectre radioelèctric (60 Mhz) en favor de Digi i oferir-li un acord a l'engròs de compartició de xarxa. No obstant això, Digi opera, majoritàriament, sobre la xarxa de Telefónica.

És per això que des de l'operadora blava han recordat que les condicions imposades per Brussel·les són una "opció" per a l'operadora romanesa, no una "obligació". En aquest sentit, ha assegurat que Telefónica està treballant per mantenir l'acord amb Digi, una cosa que considera que beneficia a totes dues parts.

Si Digi canvia d'operador, li suposarà una "disrupció", han destacat des de Telefónica, argumentant que tindria efectes per als clients, a més d'una penalització, si es rescindeix el contracte amb Telefónica abans de 2026. "Creiem que podem aconseguir una renegociació dels acords amb Digi que sigui satisfactòria per a totes dues parts", va assenyalar Ángel Vila.

Així mateix, la compra de Vodafone España per part de Zegona també obre un altre front per a la companyia espanyola. El conseller delegat va assegurar que manté oberta la possibilitat d'assolir un acord amb el fons comprador per migrar la seva xarxa de cable a Espanya a la de fibra. "Estem oberts a contemplar escenaris i a negociar amb els nous propietaris en termes afins als quals vam proposar a Vodafone", va destacar.

"Aquest tipus de conversa pot tenir lloc des d'una òptica d'acord comercial, accés a la fibra a mesura que ells vagin apagant el seu cable, i es podria constituir per a alguna alternativa més estructural d'unir actius, tot i que això té implicacions regulatòries, d'aprovacions de competència i altres," ha afegit el directiu.