És coneguda mundialment per les gavardines amb folre de quadres i les bufandes. El grup de moda britànic Burberry ha anunciat que podria acomiadar 1.700 treballadors, el 17% de la seva plantilla global, fins a finals de 2027 en un intent de reduir les pèrdues.

Burberry va anunciar unes pèrdues de 3 milions de lliures esterlines en l’exercici fiscal que va tancar el 31 de març que contrasten amb els beneficis de 418 milions del mateix període anterior. Els ingressos van caure un 17%, fins als 2.500 milions de lliures (prop de 3.000 milions d’euros).

El gruix dels acomiadaments es concentrarà en les oficines repartides en diversos països, però també a les botigues i, fins i tot, a la seva fàbrica de Castleford, a West Yorkshire (Anglaterra), en la qual suprimiran el torn de nit. Això suposa un canvi de l’estratègia de la companyia perquè, fins ara, s’intentava preservar la producció al Regne Unit per una qüestió d’imatge.

Amb aquesta retallada de personal, Joshua Schulman, conseller delegat de Burberry des de juliol de l’any passat, preveu aconseguir un estalvi de 60 milions de lliures esterlines (71 milions d’euros) fins al 2027. Schulman, que va ser el CEO de Coach i Jimmy Choo, va rellevar Jonathan Akeroyd, quan no portava ni dos anys a la companyia, després que no aconseguís redreçar el rumb.

Sobre la planta de Castleford, Schulman va afirmar que durant molt temps han tingut un “excés de capacitat” en aquest centre anglès però que això no impedeix que planegin una inversió “significativa” en els propers mesos. Va assegurar que d’aquestes instal·lacions continuaran sortint les cèlebres gavardines.

 Des de Burberry s’assegura que la retallada de plantilla, que defineixen com a “canvis organitzatius”, té per objecte “preparar-se per al futur”, o sigui, garantir la seva viabilitat. Els mercats van respondre l’anunci en positiu. Les accions es van disparar el dimecres en conèixer-se la notícia. Aquest divendres encara pujaven per sobre del 3% a les 13.00 hores, si bé acumulaven pèrdues del -12,81% en els últims 12 mesos.

Han perdut vendes a la Xina i tenen dubtes als Estats Units, el seu gran mercat a l'exterior, pels possibles aranzels que acabi imposant Donald Trump a les importacions tèxtils del Regne Unit. En el cas concret de la Xina, el problema no és tant que ara venguin menys en aqust país sinó, sobretot, que els gegants asiàtics de la moda es mengen les vendes de les marques europees premium. I això afecta especialment Burberry. Les vendes minoristes van caure un 6% en el primer trimestre d’aquest any, tot i que aquesta dada és millor del que havien previst els analistes.

La marca té més d’un segle i mig d’història. Thomas Burberry la va fundar el 1856 a Basingstoke (Anglaterra) i, des del primer moment, es va dedicar a roba d'abric. Tant la reina Isabel II com el seu fill Carles van concedir a Burberry el títol de proveïdor reial. De fet, a l’actual rei se’l veu sovint vestit amb peces de la marca. Celebritats com David Beckham, Victoria Beckham, Harry Styles o Cara Delevingne han exercit d’ambaixadors oficials de Burberry.