És possible un lloc per a la gent gran en el qual puguin viure en comunitat, amb tots els serveis, atenció continuada i en plena natura? Així serà Gelabert del Bosc, un nou concepte de comunitat per a persones més grans de 60 anys que es projecta en una finca de 115 hectàrees –gairebé la meitat de bosc– del municipi de Caldes de Malavella, a la comarca de la Selva.
El projecte està liderat per Joaquim Vilà, professor de Direcció Estratègica i Innovació de l’IESE, que compta amb 11 socis més i preveu l'entrada de family office catalanes vinculades al sector de la salut. La inversió prevista supera els 60 milions d’euros.
En una conversa amb ON ECONOMIA, el professor Vilà assegura que ningú vol anar als centres geriàtrics i que són un model residencial “arcaic”. En contraposició, Gelabert del Bosc serà una comunitat o, millor dit, cinc comunitats diferents en funció de les necessitats assistencials dels seus residents: des dels que no tenen cap limitació física fins als dependents que requereixen atenció especialitzada i contínua. Viuran immersos a la natura, envoltats de bosc, en llars de planta baixa amb patis centrals semblants a les antigues vil·les romanes.
Segons les previsions del projecte, encara en fase de tramitació administrativa, Gelabert del Bosc acollirà entre 450 i 500 residents, que disposaran de serveis assistencials, sanitaris, lúdics i d’hostaleria específics per a cadascun dels cinc “veïnats” en què s’agruparan els usuaris en funció del seu estat de salut, físic i mental. Els “veïnats” es conceben com a agrupacions d’estances sociosanitàries que apleguen persones de la mateixa condició de salut. Aquestes estances poden ser una vil·la romana individual o per a una parella –de 80 a 120 metres quadrats– o una habituació –de 55 metres quadrats– dins d'una llar convivencial. Això suposa una densitat de menys de cinc persones per hectàrea en la finca de Can Gelabert.
El primer d’aquests “veïnats” serà per a persones d’entre 60 i 69 anys amb poca o cap limitació física; el segon, pels que estiguin al voltant de 70 anys i que facin vida independent; el tercer, per als que rondin els 75 anys amb les primeres limitacions de salut; el quart, pels més grans de 80 anys en fase assistida; i el cinquè, pels que siguin dependents, tenint en compte l'edat biològica –salut– i no la cronològica.
Preveuen crear 280 llocs de treball, amb “professionals altament qualificats i ben remunerats”, segons s’indica en la memòria del projecte. També han previst una escola de formació de cuidadors en les mateixes instal·lacions i, fins i tot, un “CAP Gerontològic públic”, que seria un centre pilot a Catalunya orientat a especialitats mèdiques per a la gent gran: gerontologia, neurologia, reumatologia, endocrinologia o psicologia, entre altres.
No s’han definit encara els imports que pagarien els usuaris però sí que serien en concepte de “dret de reserva d’ús” per estar-s’hi un determinat període de temps. En casos de defunció o que estiguessin menys temps, s’abonaria la diferència no consumida als familiars. En tot cas, si es calcula per mesos, el preu de l’estada no serà inferior als 3.000 euros.

Joaquim Vilà subratlla que Gelabert del Bosc estarà al mig d’un “espai natural privilegiat”, una zona forestal que possibilita viure en plena natura amb els consegüents beneficis per a la salut i el benestar. L’actual qualificació d’aquests terrenys és de no urbanitzable. No obstant això, assenyala que el Text refós de la Llei d’Urbanisme, de 2010, permet que sòls rurals qualificats com a no urbanitzables es puguin destinar a activitats o equipaments d’interès públic, entre els quals hi hauria aquest tipus de comunitats assistencials amb equipaments sociosanitaris. I precisa que els edificis s’aixecaran amb materials sostenibles, integrats en el paisatge i autosuficients en consum d’energia.
Recorda que als Estats Units hi ha el que s’anomena Continuing Care Retirement Communities (comunitats de jubilats amb atenció continuada), que s’han convertit en un model “consolidat”. I apunta que, durant la pandèmia de Covid, en una mostra de 300 d'aquests establiments green houses –amb els quals s’inspira Gelabert del Bosc– el 94% no va registrar cap contagi.