El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha assegurat que la companyia encara no té notícies de l'operació de la saudita STC per fer-se amb el 9,9% del capital de la teleco espanyola, ni de l'entrada de l'Estat a través de la Societat de Participacions Industrials (SEPI), que va anunciar l'adquisició d'un altre 10%.

"No tinc notícies noves. Comparteixo el que ja vam dir en el seu moment", ha explicat el màxim dirigent de la teleco espanyola en la roda de premsa posterior als resultats anuals, que reflecteixen una pèrdua de 892 milions d'euros. En aquest sentit, ha destacat el fet que "un inversor de llarg termini, de la mida de STC i amb caràcter industrial" s'hagi fixat en "el bon projecte estratègic de Telefónica".

En aquest sentit, ha reiterat que no "ens consta que hagin presentat sol·licitud d'aprovació" per concloure la compra de la participació. L'operadora de l'Aràbia Saudita va entrar amb la compra d'un 4,9% de la companyia i s'espera que completi l'operació fins al 10%, si passa els els controls regultarorios necessaris i la llei antiopes.

Respecte a la participació de la SEPI que va anunciar el Govern d'Espanya a finals de l'any passat, Pallete ha tornat a repetir el mateix missatge. "Sento tornar a no tenir novetats, però no tenim notícies des de l'anunci que es va fer al desembre. No és una decisió nostra, no podem influir en el moment, ni la forma en què vagi a actuar, ni els instruments, si és per compra d'accions o per blocs", ha assegurat.

En aquest sentit, la formació del Consell d'Administració encara espera en l'aire les operacions de l'Executiu i dels saudites. "Dependrà dels percentatges, els instruments que s'utilitzin i, per tant, el nivell de representació del Consell vol reflectir sempre la composició accionarial de Telefónica. Per això hi ha una majoria d'independents, perquè la majoria del capital social de Telefónica està en mans del mercat. Tenim una base molt important d'accionistar minoritaris i un enorme respecte per l'inversor minorista"

Telefónica clama una desregulació i demana que la "deixin competir"

Respecte a la fusió d'Orange i MásMóvil, aprovada recentment per la Comissió Europea, Telefónica creu que s'"obre un escenari nou" i exigeix que es desreguli el mercat per "competir en igualtat de condicions". En aquest sentit, el conseller delegat Ángel Vila, ha explicat que "Amb nova companyia resultat de la fusió, Telefónica va deixar de ser líder en clients de telefònica mòbil. La consolidació del sector hauria de resultar en una desregulació a Espanya i pensar en coses que abans de la transacció no s'han posat sobre la taula".

D'aquesta manera, sobre la posilidad que Telefónica dugui a terme una operació similar amb l'adquisició d'algun operador més petit, Vila ha assegurat que "hi ha la possibilitat, conceptualment i en una línia progressiva", però per a això s'haurien de donar els condicionants del mercat, molts dels quals reclamen a Europa.

El mercat espanyol és el més competitiu d'europa. Telefónica ha tornat al creixement amb una gran base de clients als que podem personalitzar l'oferta, malgrat la regulació. Un competidor més fort Orange-MásMóvil. És una oportunitat perduda

Així, Pallete ha tornat a recalcar que els temps han canviat i la companyia ja "no és un monopoli, ni som de coure. Volem una desregulació i que se'ns deixi competir". Una de les coses que reclama és que les grans companyies tecnològiques paguin per l'ús de les infraestructura de xarxes que utilitzen. "Telefónica Espanya podria guanyar molta competitivitat, té els millors actius, la millor xarxa i la millor marca. Els motius pels quals es va establir aquest marc regulatori han expirat", ha sentenciat el president de la teleco.

Així mateix, Brussel·les ha publicat el seu llibre blanc sobre el sector de les comunicacions. "És un pas en la direcció correcta. Per què hi ha un cert retard a Europa respecte a altres mercats. El document enumera tots els aspectes sobre els que cal debatre i és un bon punt de partida. Reconeix que hi ha un problema i proposa algunes mesures amb què estem d'acord. És una trucada a l'acció", han assenyalat des de la companyia.