Isidre Fainé ha llançat la seva ofensiva a Telefónica per assegurar-se un paper rellevant a l'operadora de telecomunicacions. CriteriaCaixa, el hòlding de Fundació Bancària La Caixa, ha assolit una participació del 5,007% a la companyia que presideix José María Álvarez-Pallete, pocs dies abans que se celebri una junta general d'accionistes marcada pel desembarcament de l'Estat a través de la SEPI i de la saudita STC al capital de Telefónica.

El moviment suposa un gir entre les principals entitats que controlen l'operadora blava, convertint-se el braç inversor que presideix Fainé en el màxim accionista de la companyia actualment, encara que serà per poc temps. CriteriaCaixa supera el gegant nord-americà BlackRock (4,983%), a la saudita STC, amb una participació a través del fons Public Investment Fund, del 4,9%, a l'espera de rebre l'autorització del govern espanyol per arribar al 10%, i al BBVA (4,839%).

També supera la participació de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), que té el 3,044% i la intenció d'arribar al 10% com més aviat millor, segons va confirmar el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, recentment. Es tracta d'una estratègia clau per consolidar el domini accionarial espanyol davant de la incursió, el setembre de l'any passat, a Telefónica de Saudi Telecom Company, l'operadora de telecomunicacions més gran a l'Orient Mitjà impulsada pels diners de la família reial de l'Aràbia Saudita.

La participació de Criteria a Telefónica val 1.143 milions, després de desemborsar-ne 550 en una setmana

Amb el 5% assolit per Criteria, més el 2,5% en poder de CaixaBank actualment, el grup La Caixa controla ja el 7,5% de l'empresa. Afegit al 10% que pretén assolir l'Estat, el consell d'administració de Telefónica estarà prou representat per capital espanyol per contrarestar les intencions encara incertes de STC.

La firma àrab va comprar el 4,9% de les seves accions i espera poder aconseguir el 5% restant fins a assolir el 9,9%. L'operació està pendent d'aprovació governamental en tractar-se d'una empresa estratègica per al país i, especialment, pel seu paper fonamental en temes de seguretat nacional, motiu pel qual s'espera que el govern espanyol es converteixi en el màxim accionista de Telefónica abans d'aprovar la compra de STC.

Fainé assegura dividends de 259 milions a Criteria

No obstant això, l'entrada del govern de l'Estat a la teleco encara no s'ha materialitzat fins a assolir el percentatge necessari per exigir una butaca, per la qual cosa no es decidirà en la pròxima junta d'accionistes. Fins ara, la participació assolida a través de la SEPI ha estat gràcies a la injecció de 500 milions d'Hisenda i la transferència d'uns altres 1.500 milions del Fons de Finançament de les Comunitats Autònomes per aconseguir la resta del pastís.

D'altra banda, l'aposta inversora de Criteria suposa per al hòlding assegurar-se un sucós dividend de forma anual per als propers anys. Telefónica va assegurar a finals de l'exercici passat ,en la presentació del seu nou pla estratègic, que mantindria el dividend durant els propers anys "com a mínim" en els 0,30 euros per acció, la qual cosa suposa un desemborsament de 6.900 milions d'euros entre el 2023 i el 2026.

El 2023 ja va ser retribuït amb un total de 42 milions d'euros, tenint una participació inferior a la que acaba d'assolir. Amb la compra d'accions fins al 5% actual, Criteria rebrà més de 86,2 milions d'euros anuals com a part de la generosa retribució a l'accionista que reparteix Telefónica, la qual cosa suposa una xifra propera als 259 milions d'euros fins al 2026.

El moviment estratègic de Fainé a Telefónica

La participació de Criteria té un valor de mercat de més de 1.143 milions, després de posar uns 550 milions en una setmana per fer-se fort en la teleco. No es tracta només de l'última mostra de suport de Fainé a Pallete, després de quatre anys de compres periòdiques, sinó de la més important, en un moment clau per al futur de Telefónica, en una guerra de poder entre països, Aràbia Saudí i Espanya.

Si se l'ha de situar en algun bàndol, està clar que Criteria juga en el costat espanyol. Fainé s'ha reunit amb Pedro Sánchez en més d'una ocasió en els últims mesos i un dels assumptes que han tractat ha estat el futur del gegant espanyol de les telecomunicacions. Però les fonts consultades en ambdues parts eviten parlar d'acord i el cert és que si bé La Caixa sempre s'ha mogut a prop del poder, també ho és que ha mantingut la independència. No s'ha d'oblidar que les dues grans participades de Criteria, Caixabank i Naturgy, estan enfrontades amb el govern espanyol pels impostos a la banca i les energètiques, respectivament.

L'empenta a Telefónica coincideix amb l'arribada, fa dos mesos, d'Ángel Simón a la direcció de Criteria. En realitat, no es tracta exactament d'una coincidència. L'operació no és una aposta del flamant CEO del hòlding, però és coherent amb el nou rumb que Fainé vol donar-li i que ha encarregat a Simón: inversions més ambicioses i amb un grau més alt d'influència.

Sens dubte, una posició significativa a Telefónica compleix amb totes dues premisses, però sobretot amb la segona. Amb la batalla pel control de la teleco entre STC i la SEPI, les decisions de Fainé poden decantar la balança, la qual cosa li dona més poder del que ja tenia com a soci de l'Estat a CaixaBank. En un moment en què s'està negociant com fer permanent els impostos a la banca i a les energètiques, o amb Francisco Reynés intentant segregar Naturgy, aquesta força pot valer el seu pes en or.