Telefónica anuncia el seu nou pla estratègic pel qual buscarà generar 5.000 milions d'euros de caixa. La companyia que dirigeix José María Álvarez-Pallete assegura que mantindrà el dividend durant els pròxims quatre anys "com a mínim" en els 0,30 euros per acció, la qual cosa suposa un desemborsament de 6.900 milions d'euros entre el període que comprèn el 2023 i 2026.

La teleco espanyola celebra aquest dimecres a Madrid el seu Dia de l'Inversor per a compartir amb la comunitat financera els detalls de la seva visió de companyia per als pròxims tres anys, les claus del seu pla al qual ha denominat GPS (creixement, la rendibilitat i sostenibilitat per les seves sigles en anglès). La companyia també ha presentat avui els resultats corresponents al tercer trimestre de 2023, període en el qual va obtenir un benefici net de 1.262 milions fins a setembre, un 15% inferiors per una aportació negativa de Virgin Mitjana O2, la seva filial al Regne Unit.

Es tracta d'un pla estratègic que arriba en un moment agitat per al sector de les telecomunicacions (compra de Vodafone Espanya, fusió Orange-MásMóvil) i especialment per a Telefónica. A l'arribada la saudita STC en la seva capital i la possible entrada de la SEPI, es va sumar ahir l'OPA que va llançar la companyia sobre la seva filial a Alemanya per a controlar-la per complet. Les noves línies estratègiques que presentarà aquest dimecres se centren en la reducció de deute, la generació de caixa i el manteniment del seu sucós dividend.

Més creixement i sòlid dividend

D'aquesta manera, Telefónica assegura que els nous objectius financers per a 2023-2026 anticipen un positiu comportament de les principals referències. L'empresa preveu créixer de mitjana anual aproximadament un 1% en els ingressos; un 2% en el resultat operatiu abans d'amortitzacions (ebitda); un 5% en la caixa operativa (EBITDAaL-CapEx), i per sobre del 10% per a la generació de flux de caixa (FCF). Aquest increment anual superior al 10% es traduirà en un augment des dels 2.100 milions d'euros en 2023 fins als 3.000 milions d'euros en 2026.

Telefónica considera que ja ha superat les exigències d'inversió, per la qual cosa els nous objectius també permetran reduir les despeses operatives (OPEX) i les inversions materials per a millorar aquesta generació de caixa. Així, els nous objectius també anticipen una progressiva reducció de les inversions sobre vendes (CapEX/vendes) per a situar-se per sota del 12% en 2026, que representa una caiguda de més de dos punts percentuals respecte al 14% dels objectius de 2023.

Respecte a la retribució a l'accionista, Telefónica manté ferm "el seu compromís de creació de valor per a l'accionista", i garanteix l'abonament d'un dividend mínim de 0,30 euros per acció durant el període 2023-2026. Amb aquest objectiu, el desemborsament mínim per als seus accionistes serà de 6.900 milions d'euros en els pròxims anys.

Reducció de deute i creixement d'ingressos d'empreses

Aquest nou pla GPS (Creixement, Rendibilitat i Sostenibilitat), explica la teleco, també planteja una favorable evolució de la ràtio de deute financer net sobre EBITDAaL per a reduir-se fins a les 2,2-2,5 vegades en 2026. La reducció de deute ha estat una constant en l'estratègia de la companyia des de l'arribada a la direcció de José María Álvarez-Pallete.

Telefónica també ha anunciat les seves previsions addicionals per negocis. En el segment minorista (B2C), estima que la taxa anual mitjana d'increment dels ingressos entre 2023-2026 se situarà en l'1,5%. En el cas del segment empresarial (B2B) el ritme serà del 5% "per a prolongar la favorable evolució que ve registrant en els últims trimestres".

La consecució d'aquestes totes aquestes metes esmentades ja serà visible en 2024 "com a demostració que la companyia està preparada per a executar el pla GPS de manera immediata", assegura. Encara que els objectius per al pròxim exercici es precisaran al febrer, Telefónica anticipa que l'FCF creixerà en 2024 entorn del 10% i que les inversions sobre vendes baixaran del 14%. Aquest escenari es basarà tant en la disminució de la intensitat de capital com en l'ambició del grup d'augmentar els ingressos i l'ebitda.

Telefónica Tech i Telefónica Infra

D'altra banda, la unitat estratègica de serveis digitals del grup, Telefónica Tech, mantindrà un paper rellevant en els objectius anunciats per la companyia. "Llançada precisament com un dels eixos principals del pla d'acció de 2019, en els últims anys ha protagonitzat una sòlida història de creixement que tindrà continuïtat en el període 2023-2026", destaca.

Les estimacions de la multinacional passen per un creixement per a Tech del 18% anual, per sobre del mercat, per a acabar 2026 amb uns ingressos de 3.000 milions d'euros. Quant a Infra, unitat creada en 2019 per a aflorar i desenvolupar el valor de les infraestructures de telecomunicacions de la companyia, prolongarà l'expansió que ja ha protagonitzat en els últims anys.

En 2026 la seva petjada de fibra fins a la llar (FTTH) aconseguirà aproximadament els 30 milions d'unitats immobiliàries (UUII), enfront dels 20 milions actuals. Aquest increment contribuirà al fet que el volum total de UUII passades amb fibra fins a la llar en el conjunt del Grup superi els 100 milions en 2026.

Quant a la sostenibilitat, la companyia assenyala que "accelerarà el seu sòlid acompliment" entorn de qüestions mediambientals, socials i de governança, amb especial focus en els empleats. En aquest sentit, Telefónica "es manté ferm" en el seu objectiu d'aconseguir emissions netes zero en 2040, sobre la base de les renovables, l'eficiència i la circularitat. Quant a governança, continuarà enfortint la companyia a través del compromís d'aconseguir paritat de gènere en els màxims òrgans de govern en 2030.

“Estem en les albors de l'era digital. En Telefónica, hem arribat fins aquí sent fidels als nostres valors i complint els nostres principals objectius. En Telefónica tenim una nova visió i ambició renovada per a liderar el futur, perquè no som només una companyia de telecomunicacions, som una mica més grans i encara millor. Ara som un supercomputador”, afirma el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete.

Així mateix, el president executiu de la companyia adverteix que “en aquest nou món digital, el sector necessita urgentment una completa desregulació. La millor manera de garantir l'autonomia estratègica d'Europa i del sector de les telecomunicacions és un marc regulador adaptat a les necessitats dels nous temps".