L'operador Saudi Telecom Company (STC Group) ha irromput en l'accionariat de Telefónica adquirint el 9,9% del capital de la companyia per 2.100 milions d'euros. La companyia de telecomunicacions ha realitzat l'operació mitjançant l'adquisició d'accions representatives del 4,9% del capital social de Telefónica i d'instruments financers que confereixen una exposició econòmica sobre un altre 5%. Per obtenir els drets de vot corresponents a aquest últim percentatge i convertir-se en el màxim accionista de la Telefónica, encara haurà de passar pels filtres reguladors i el Govern d'Espanya haurà de decidir en un termini que s'acosta als tres mesos.

Es tracta d'una operació cuidada al detall per no incomplir la legislació sobre inversions estrangeres en empreses estratègiques, el denominat escut antiopes ampliat fins a 2024, que ha agafat per sorpresa tant l'Executiu com a la companyia que dirigeix José María Álvarez-Pallete, que se'n van assabentar el mateix dia. Malgrat això, STC Group ha anunciat que les seves intencions són "amistoses" i que no té la intenció d'adquirir el control o una participació majoritària en Telefónica. Es pot destacar que STC ja havia traçat aliances amb Telefónica anteriorment.

D'aquesta manera, va ser el febrer passat quan van anunciar un acord comercial per explorar les oportunitats que ofereix l'Orient Mitjà. STC Group es va convertir en membre del Partners Program de Telefónica, una iniciativa llançada el 2011 i de la qual formen parteix altres operadors de telecomunicacions líders i que cobreix més de 65 mercats a Europa, Amèrica Llatina, Orient Mitjà i Àfrica. No obstant això, l'operació duta a terme aquest dimarts suposa un moviment de gran importància que ha suposat una sorpresa a escala internacional. És per això que pot preguntar-se qui és darrere d'aquesta empresa.

L'operadora més gran de l'Orient Mitjà

STC Group és l'operadora més gran de telecomunicacions del règim de l'Aràbia Saudita i de l'Orient Mitjà, amb un valor de mercat proper als 50.000 milions d'euros. Té una quota de mercat del 75% i gestiona el 90% del volum i les dades del trànsit d'Internet de l'Aràbia Saudita. Es tracta d'un gegant del sector que ofereix els seus serveis i productes a fins a 11 països de l'Orient Mitjà i el nord de l'Àfrica, amb una base de clients de 170 milions.

A través d'aquesta operació en Telefónica, el capital saudita entra per primera vegada en l'IBEX 35, però no és l'única incursió al sector de les telecomunicacions europeu. Destaquen així altres inversions recents com l'adquisició de l'empresa de torres d'United a Bulgària, Croàcia i Eslovènia. En qualsevol cas, el grup àrab veu potencial a Europa per obtenir rendibilitat a través d'empreses com Telefónica.

"Aquesta important inversió a llarg termini de STC Group està alineada amb la nostra estratègia de creixement, segons la qual invertim en sectors com la tecnologia i la infraestructura digital en mercats que considerem prometedors al voltant del món", ha assenyalat el president de STC, Mohammed K. A. Al Faisal. Si bé fins ara no era una companyia famosa a Espanya, no és la primera vegada que ha estat present al país. I és que, el 2009, el grup va firmar un acord de patrocini amb el Reial Madrid que es va prolongar fins a l'any 2018.

Controlada per la família reial de l'Aràbia Saudita

La companyia està controlada en un 64% pel fons sobirà saudita, Public Investment Fund (PIF). És el fons amb què la família reial del país inverteix en multinacionals i firmes amb potencial de tothom amb l'objectiu d'obtenir rendibilitats i diversificar l'economia saudita. El president d'aquest vehicle financer és el príncep Mohammed bin Salman, responsable de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi, i hereu al tron del país.

Per reduir la dependència del petroli a mitjà termini, l'Aràbia Saudita està impulsant inversions a través de PIF en diferents companyies com Nintenendo o Electronics Arts al sector dels videojocs i en altres com Uber. Així mateix, en els últims mesos s'estan vivint grans moviments de diners des del país per atreure grans talents futbolístics i portar la seva lliga de futbol a rivalitzar amb les grans competicions europees.

En aquesta estratègia, PIF és fonamental, ja que controla els quatre equips més importants de l'Aràbia Saudita, als quals se n'han anat grans estrelles com Cristiano Ronaldo o Benzema. Així mateix, la irrupció del fons al món del gol mitjançant LIV Golf també ha estat envoltada de polèmica i una guerra pels drets de transmissió i patrocinis que van acabar amb la fusió amb el seu rival europeu DP World Tour.