Pimec tindrà una cadira a la Comissió de Convenis en detriment de CEOE i Cepyme. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha firmat una ordre per la qual reparteix les sis vocalies que corresponen a les organitzacions empresarials a la Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius, atorgant-li'n una a la catalana Pimec, que estarà representada pel seu secretari general, Josep Ginesta.
L'ordre, publicada aquest dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), estableix que CEOE i Cepyme comptaran amb cinc vocalies en aquesta Comissió, que han estat assignades per Treball per ordre d'antiguitat. En concret, aquestes dues organitzacions empresarials estaran representades per Ana Herráez Plaza, Luis Méndez, José Manuel Ayesa, Diego Carril i María José Leguina.
L'abril passat, Treball va publicar una ordre en el BOE en la qual constatava la legitimació de Pimec per formar part de la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius en la seva condició d'organització més representativa d'àmbit autonòmic, disposant el cessament dels vocals de CEOE i Cepyme, decisió que aquestes dues últimes organitzacions tenen recorreguda davant de l'Audiència Nacional.
En l'esmentada ordre d'abril, el Ministeri va donar a les tres organitzacions empresarials interessades (CEOE, Cepyme i Pimec) un termini de deu dies per comunicar a la Direcció General de Treball "l'acord unànime" sobre la distribució de les sis vocalies amb les quals compta el grup empresarial (5 les ocupava CEOE i una, Cepyme). En cas de produir-se l'esmentada comunicació, comptarien amb un nou termini de deu dies per remetre al Ministeri de Treball la proposta de persones titulars i suplents per a les vocalies que li corresponguin a cada organització.
Doncs bé, com que no s'ha produït un acord unànime respecte a la distribució de les vocalies entre totes les organitzacions interessades, la Direcció General de Treball va determinar la seva distribució i va instar les esmentades organitzacions a proposar les persones titulars i suplents per al seu nomenament.
Pimec va fer la seva proposta, i CEOE i Cepyme van fer la seva de manera conjunta, però, segons l'ordre publicada aquest dimecres, van plantejar un nombre de vocalies superior a la que els correspon.
Per tant, Treball ha decidit en aquesta ordre nomenar les persones que compten amb més antiguitat en el grup de representació empresarial, fins a completar el nombre de vocalies que els corresponen a CEOE i Cepyme.
"Tenint en compte que CEOE i Cepyme han atès el requeriment de forma conjunta, sense indicar quin representant correspon a cada una de les esmentades organitzacions en particular, procedeix el seu nomenament en representació d'ambdues organitzacions i en ordre d'antiguitat fins al límit de les cinc vocalies titulars i cinc vocalies suplents que els corresponen en conjunt, de conformitat amb el procediment previst," assenyala Treball.
D'aquesta manera, juntament amb cinc vocals de CEOE i Cepyme i un de Pimec recollits en aquesta ordre, també es nomenen els corresponents vocals suplents, que seran, per part de CEOE i Cepyme, Teresa Díaz de Terán, Beatriz Nogués, Arturo Cerveró, Miguel Carlos Canales i Karina Pereira. Per part de Pimec, la seva vocal suplent en aquesta comissió serà Silvia Miró Martín, directora de l'àrea de treball de Pimec.
La Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius (CCNCC) és un òrgan col·legiat, tripartit, en el qual està representada l'Administració General de l'Estat i les organitzacions sindicals i associacions empresarials més representatives i, encara que té funcions autònomes, està adscrita a la Direcció General de Treball del Ministeri de Treball. La Comissió està integrada per sis representants de l'Administració General de l'Estat, sis dels sindicats i sis de les associacions empresarials més representatives i realitza funcions consultives sobre el plantejament i determinació de l'àmbit funcional dels convenis col·lectius.
La decisió d'incloure a Pimec en aquest òrgan es va produir després que la Direcció General de Treball emetés un informe favorable en el qual considerava aquesta patronal catalana com a "més representativa" i li atorgava legitimitat per formar part d'aquesta Comissió, decisió que va aixecar butllofes en les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme, que ja han recorregut la decisió davant de l'Audiència Nacional.