L'Institut Nacional d'Estadística (INE ha confirmat que la inflació interanual despunta 3 dècimes el juny, al 2,3%, davant el 2% de maig. La dada suposa elevar en una desena la previsió provisional que va publicar Estadística a finals de juny. La pujada s'explica per l'augment que suposa omplir el dipòsit dels cotxes -quan el juny de 2024 es va abaratir- i a la pujada dels aliments i les begudes, també major que fa dotze mesos.
Tanmateix, una de les dades més rellevants és el fort impuls inflacionista mesurat respecte a maig. Així, en un mes la cistella de la compra ha pujat 7 dècimes, el més alt des de fa més d'un any (abril de 2024). La taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) es manté en el 2,2%.
Comunitats autònomes
L'IPC va registrar taxes anuals positives en totes les comunitats autònomes al juny. Illes Balears i País Basc van presentar les taxes més elevades (2,8% ambdues), cinc dècimes per sobre del 2,3% de la mitjana a Espanya. Les menys inflacionistes en termes interanuals són la Regió de Múrcia i les Canàries, els preus de les quals han ascendit un 1,7% amb referència a juny de l'any passat. Catalunya es col·loca en aquest últim grup, ja que l'IPC interanual es col·loca en el 2%, tres dècimes menys que la mitjana del 2,3%.
L'INE assenyala als següents productes com els artífexs de l'IPC de juny en relació amb dotze mesos enrere, és a dir, en termes interanuals.
Transport, la taxa anual del qual va augmentar 1,2 punts, fins al -0,8%. Aquest comportament es va deure a la pujada dels preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals, davant el descens el juny de 2024.
Habitatge, la taxa anual del qual va pujar 4 dècimes, fins al 4,2%, a causa que els preus del gas i, encara menys, dels combustibles líquids van augmentar, davant la baixada el juny de l'any anterior.
Aliments i begudes no alcohòliques, que va situar la seva variació anual en el 2,8%, la qual cosa va suposar 3 dècimes per sobre de la del mes passat. Aquest comportament es va deure, principalment, al descens dels preus dels llegums i hortalisses, menors que la del mateix mes de 2024, i a l'augment dels preus de la carn i del peix i marisc.
Per productes més concrets, en els dotze últims mesos, el proveïment de l'habitatge (calefacció, enllumenat i aigua) s'ha encarit un 5,8%, el transport personal -que inclou els combustibles; tanmateix, baixa un 0,9%, però el públic interurbà s'eleva el 5,3%. Es pot recordar que a partir de l'1 de juliol, s'han retirat part dels ajuts al transport urbà, per la qual cosa caldrà estar pendent en l'IPC d'aquest juliol. Respecte al turisme, puja un 3,7% en termes interanuals.
En alimentació, del costat de les pujades, destaquen els ous, que s'han encarit l'últim any un 18% i el cafè, un 16%. També sumen, la carn de boví (+14,5%) i la de be (12,2%). Entre les baixades, l'oli d'oliva descendeix un 37% en dotze mesos, encara que segueix molt per sobre dels preus de 2020, i el sucre, que descendeix el 15%, amb les dades de l'INE publicades aquest dimarts.
Els grups amb més repercussió mensual positiva en la taxa mensual de l'IPC van ser:
Lleure i cultura, amb una variació del 2,2% a causa de l'augment dels preus dels paquets turístics. Aquest grup va repercutir 0,186 en l'IPC general.
Habitatge, la taxa mensual del qual de l'1,2% va repercutir 0,147 en l'IPC general. Aquesta evolució va ser deguda a la pujada dels preus de l'electricitat.
Transport, amb una taxa del 0,9% i una repercussió de 0,124 per l'augment en els preus del transport aeri de passatgers i dels carburants i lubricants per a vehicles personals.
Respecte a maig, s'ha encarit els paquets turístics un 10,9%; l'electricitat del 3,5%; el transport el 12,8% i els carburants -artífex de la pujada de juny- un 1,2%. Baixen l'oli d'oliva (-4,6%) i la roba (-1%).