El preu del cafè aràbic va deixar el seu camí baixista| i va despuntar dijous al mercat de futurs Intercontinental Exchange (ICE) com a reacció a la notícia que els Estats Units planegen imposar un aranzel addicional del 50% a les importacions del Brasil, el primer productor mundial, a partir de l'1 d'agost.

Segons el portal d'indicadors econòmics i financers Trading Economics, els futurs del cafè van pujar fins i tot un 3,2% i es van situar en 2,95 per dòlars per lliura (2,52 euros/lliura), abans de reduir els guanys per finalitzar amb una cotització de 2,89 dòlars/lliura.

El preu dels futurs de cafè aràbiga no han deixat de baixar des del passat 28 d'abril (4,12 dòlars/lliura) després de conèixer-se que hi ha millors perspectives de collita al Brasil i en altres països productors. En el que va de 2025, la cotització més alta del cafè es va anotar el 13 de febrer (4,33 dòlars/lliura).

Segons Trading Economics, els analistes de Rabobank han advertit que els consumidors nord-americans podrien enfrontar preus més alts del cafè llevat que s'atorguin exempcions per a productes que no es puguin conrear fàcilment al país, recull EFE.

Ha afegit que, malgrat les preocupacions aranzelàries, els operadors van assenyalar que el clima favorable al Brasil ha recolzat els esforços de collita i assecat, la qual cosa està permetent que els subministraments frescos arribin al mercat més ràpidament. I ha detallat que les expectatives d'una collita més gran en la segona meitat de l'any, impulsada per l'arribada de la nova collita del Brasil, continuen recolzant els fonaments generals del mercat.

Malgrat això, ha alertat que la pressió persisteix des d'altres regions, ja que la producció d'aràbiga de Colòmbia va caure un 22% interanual el juny (909.000 sacs de 60 quilos), la seva tercera caiguda mensual consecutiva en comparació amb el mateix període de l'any passat.

Per la seva part, l'Associació Brasilera de la Indústria del Cafè (ABIC) va alertar aquest dijous d'"impactes extremadament negatius i rellevants" per a tota la cadena productiva si es concreta l'aranzel del 50%. La patronal va recordar en una nota que els Estats Units són el consumidor de cafè més gran al món i "que depèn dels països productors, com el Brasil, per proveir el seu mercat intern".

Per a l'ABIC, la sanció, comunicada de forma "unilateral", és un "greu retrocés" en la relació comercial bilateral i pot comprometre "la competitivitat de les exportacions i pressionar els costos en un moment de reorganització del mercat global".