Aquest dilluns, sindicats i empresaris han mantingut una reunió amb el secretari d'Estat de la Seguretat Social, Borja Suárez, per determinar les reformes que es volen negociar en matèria de Seguretat Social al llarg d'aquesta legislatura i el calendari. A més, queda pendent, per motius d'agenda, que el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, convoqui als agents socials a una taula que abordarà la reforma del subsidi d'atur una vegada que Podemos va tombar en les Corts la reforma aprovada pel govern espanyol. Des que es va formar l'Executiu, només s'ha negociat el salari mínim interprofessional (SMI) del qual es va quedar fora la CEOE, encara que la nova ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, ja va mantenir un primer contacte amb els líders de les patronals i els sindicats per mostrar la voluntat del seu ministeri d'arrencar el diàleg social.

Amb aquests avanços s'intenta tancar la bretxa oberta entre el govern espanyol i els agents socials, pel malestar causat per l'aprovació de la reforma del subsidi d'atur sense una negociació en profunditat i, molt especialment, la reforma de la negociació col·lectiva per donar prioritat als convenis autonòmics com ha exigit el PNB. Un malestar que ha portat els sindicats a demanar mitjançant carta al president, Pedro Sánchez, una reunió d'urgència per llimar asprors. De moment, en espera d'aquesta reunió, ja es coneixen els temes que es negociaran en matèria de Seguretat Social i ocupació en els quatre anys que venen.

Seguretat Social

S'abordaran dues matèries que van quedar pendents de l'anterior reforma laboral, als quals s'afegiran alguns de sol·licitats per empresaris i sindicats.

Coeficients reductors de l'edat de jubilació. És una de les dues arracades i es pretén modificar el llistat de professions penoses, actualment menys de deu, que permeten als treballadors jubilar-se abans de l'edat legal de 67 anys, sense perdre diners.

Jubilació parcial i contracte de relleu. També pendent, es prova de rectificar la reforma del PP que va posar traves que els treballadors poguessin jubilar-se de manera parcial, a canvi que l'empresa contractés un nou treballador que s'aniria formant en el període que convisquessin ambdós treballadors. Avui es limita als treballadors manufacturers amb unes condicions més favorables, i la intenció és obrir-lo a més sectors.

Mútues de Treball en malalties comunes. L'acord salarial entre la CEOE i CCOO i UGT firmat el maig de 2023 (AENC) va proposar el govern espanyol que els treballadors poguessin rehabilitar-se de lesions traumatològiques a les mútues de Treball, davant de les llistes d'espera que hi ha en els serveis públics que allarguen innecessàriament la baixa laboral. En cap cas, els metges de les mútues no podran donar l'alta o la baixa al treballador, una potestat limitada als professionals del sistema públic de Salut, però sí fer els tractaments necessaris. Les mútues, que són entitats publicoprivades, depenen de la Seguretat Social. Fins i tot el ministeri va sospesar utilitzar les mútues davant de l'intent de la ministra de sanitat, Mónica García, d'imposar les baixes de 3 dies, sense un comunicat mèdic.

Cotització de fixos-discontinus. UGT demana que, atesa la situació creada amb els fixos-discontinus, les empreses paguin un plus en la cotització d'aquests treballadors.

Cotització dels becaris. El sindicat també vol que es reguli millor la cotització dels becaris que es va aprovar l'any passat, malgrat que l'Estatut del Becari, que compta amb l'acord del Ministeri de Treball i els sindicats, es va quedar sense aprovar en l'anterior legislatura.

Avaluació de l'Ingrés Mínim Vital. Per la seva part, des de CCOO consideren que la regulació de l'IMV, que depèn del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, té llacunes importants que necessiten retocs.

Ocupació i Treball

Una cartera més àmplia s'obrirà a la negociació entre el Ministeri de Treball, que lidera la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i els agents socials. Després de tancar l'SMI amb una pujada del 5% amb els sindicats, el següent pas és corregir el desastre parlamentari que es va produir amb la reforma del subsidi d'atur.

Subsidi d'atur. És una prioritat no només de Treball, sinó del govern de l'Estat, ja que aquesta reforma, que va tombar Podemos en el Congrés, és una de les fites que obren, en aquest cas tanquen, la porta a què Espanya cobri de Brussel·les els 10.000 euros del quart pagament dels fons Next Generation. El conflicte amb Podemos es produeix per l'intent del govern espanyol de reduir la sobrecotització del col·lectiu de majors de 52 anys que els garanteix una millor pensió. Els sindicats ja han mostrat la seva voluntat que l'Executiu accedeixi a les peticions de Podemos i no es retalli la sobrecotització en cas que els subsidiats obtinguin una ocupació.

Estatut dels Treballadors del s. XXI. Després de la profunda reforma de l'Estatut dels Treballadors a finals de 2021, el Ministeri de Treball pretén abordar la modernització en el seu conjunt d'aquesta norma que regula les condicions laborals. En la ment de Díaz és que deixi de ser l'Estatut dels Treballadors, per ser l'Estatut del Treball, per obrir-lo a col·lectius com els autònoms o els que presten serveis en l'Economia social.

Jornada de Treball. És potser el més mediàtic dels temes que s'abordaran en el diàleg social amb els agents socials. Sumar i Podemos han acordat rebaixar de les actuals 40 hores a la setmana a 38,5 hores aquest any i el següent a 37,5 hores. El cert és que una gran quantitat de treballadors ja està, de fet, amb jornades setmanals properes a les 37 hores, com per exemple el personal públic.

Reforma de la indemnització per acomiadament improcedent. Els sindicats, en especial UGT, pretén que es recuperin els 45 dies d'indemnització, avui en 33, en cas dels acomiadaments improcedents. Ho va intentar durant la negociació de la reforma laboral, però el govern espanyol el va deixar fora davant de l'oposició radical dels empresaris. Tanmateix, la reforma es podria posar a sobre de la taula de mans de la Unió Europea, perquè UGT i CCOO han presentat reclamacions davant del Comitè Europeu de Drets Socials i estan pendents d'una prompta resolució que podria ser favorable a les seves peticions.

Estatut del Becari. És un tema que va quedar pendent de l'anterior legislatura, que tenia problemes interns dins de l'Executiu, com va succeir amb el subsidi d'atur. Treball va aprovar un text amb els sindicats, quan ja s'havien convocat les eleccions generals, però que no va arribar a passar pel Consell de Ministres. El text comptava amb l'oposició de la CEOE, de les Universitats i de socis parlamentaris fonamentals com el PNB i ERC. Els sindicats ja han advertit que no s'asseuran a modificar el text, que ja va quedar tancat.

Hores extraordinàries. Igual com amb les indemnitzacions, UGT ha presentat una reclamació davant del Comitè Europeu de Drets Socials exigint que el govern espanyol acabi amb les hores extraordinàries que no es paguen, la meitat de les que es realitzen, i que es compleixi amb la sobrecotització que s'imposa a les hores de més. Abans o després, el Comitè haurà de fer una resolució que podria exigir negociar amb els agents socials.