L'acord per al nou estatut dels becaris ja és una realitat firmada aquest dijous per la ministra i vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, i els secretaris generals dels principals sindicats, Unai Sordo, de Comissions Obreres, i Pepe Álvarez, d'UGT. L'executiu espanyol l'haurà de rubricar en Consell de Ministres i el legislatiu avalar-ho en la diputació permanent del Congrés. En l'acte de firma de l'acord celebrat aquest dijous, Díaz ha assegurat que "s'ha acabat el temps d'utilitzar els joves com si fossin d'un sol ús (...), com a assalariats fantasmes". A la firma no ha assistit la patronal espanyola, CEOE, que es va despenjar ja amb l'esborrany de finals de maig, tal com va informar ON ECONOMIA. L'acord tampoc no ha agradat als rectors d'universitats. Per què? Quins són els punts principals d'aquest acord i quins motius hi ha darrere de l'oposició d'empreses i universitats?

Per començar, un dels punts clau és que l'estatut del becari preveu "una quantia mínima suficient per compensar despeses de formació, tals com desplaçament, allotjament o manutenció." L'empresa, això sí, "no estarà obligada a abonar aquestes despeses si existeixen altres beques o ajuts que els cobreixin". Aquest és un dels punts que no ha agradat al CRUE, Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles, que ha assegurat en un comunicat "la conseqüència immediata (d'aquesta mesura) serà la disminució dramàtica del nombre d'empreses i, sobretot, d'entitats públiques disposades a acollir estudiants en pràctiques".

La compensació econòmica està recollida a l'article 4 de l'estatut del becari, que recull altres drets i obligacions de les persones durant l'activitat formativa i preveu que el becari tingui accés "a la informació completa sobre el contingut i les condicions de desenvolupament de la formació, abans de l'inici del període formatiu de l'empresa". L'article 4 també recull que les activitats respectin "els límits i descansos", així com dies festius i vacances, i que les activitats formatives no puguin desenvolupar-se "en horari nocturn". "Tampoc no podrà realitzar-se l'activitat formativa una vegada assolit el temps de formació pràctica previst per al dia, setmana o mes corresponent en el pla de formació". La "compatibilitat amb la resta d'activitat formativa" és un altre dret recollit al document.

Cotització en la Seguretat Social

Una de les grans novetats recollides en l'acord és que els estudiants en pràctiques cotitzaran en la Seguretat Social durant els períodes de pràctiques. El cobrament de la prestació i el subsidi d'atur seran també compatibles amb les pràctiques.

L'acord deixa clar que "les persones becàries no poden substituir, en cap cas, a cap treballador de l'empresa" i es preveuen multes per a qui no compleixi aquest article. Aquest és un dels principals objectius de l'estatut: que els becaris no substitueixin els treballadors amb tasques estructurals.

En la regulació del màxim d'hores pràctiques a realitzar, no poden superar el 25% dels crèdits de la titulació i el 15% en el cas de les extracurriculars, que no podran superar les 480 hores.

Màxim de persones en pràctiques

El nou estatut també fixa el màxim de persones que poden fer pràctiques alhora en una mateixa empresa. Cada tutor no pot tenir a càrrec més de cinc alumnes de forma simultània i no més de 3 si l'empresa té menys de 30 treballadors. Les persones becàries, en qualsevol cas, no podran ser més del 20% de la plantilla i s'haurà d'aplicar un equilibri entre homes i dones a l'hora d'incorporar personal en pràctiques.

Inspecció de Treball i sindicats podran representar i defensar els becaris en cas que s'incompleixi alguna de les normes, que no s'aplicaran fins al 31 de desembre en el cas que hi hagi pràctiques amb acords en curs anteriors a la normativa una vegada s'aprovi. Per a la CEOE, no era adequat aprovar aquest estatut amb les corts dissoltes i, a més, consideren que aplica un sistema molt rígid i burocratitzat a les pràctiques formatives.