Aquesta setmana en la nostra secció de Plats Catalans d'ElNacional.cat, el xef Oscar Manresa, de la Casa Leopoldo, ens porta una excel·lent i tradicional amanida marinera: el xató de Vilanova. Es tracta d'una amanida d'escarola verda amb bacallà esqueixat, anxoves i olives arbequines que s'acompanya de la salsa de xató, que és la salsa tradicional de romesco que vam fer fa unes setmanes.

 

L'origen d'aquesta recepta es remunta a les festes que s'organitzaven per la zona en arribar el vi nou, i s'obrien per primera vegada les botes posant-hi aixetes. Aquesta amanida és un bon complement de tota mena de truites, espinacs, albergínies, patates o carabassons, les possibilitats són infinites. Malgrat tot, aquest plat tradicional de la regió del Penedès i el Garraf és de paternitat disputada. En l'actualitat gairebé totes les poblacions del Gran Penedès disposen d'almenys una variant pròpia de la recepta, i a la regió s'han popularitzat les xatonades, trobades populars on els participants degusten aquest plat i competeixen per guanyar el premi a la millor recepta.

Ingredients

· 300 g bacallà esmollat
· 1 escarola
· 8 filets d'anxova
· 100 g olives negres sense pinyol
· Salsa romesco

Preparació
1.Netegem bé l'escarola i hi afegim el bacallà esqueixat.
2.Hi afegim les anxoves, les olives i l'oli d'oliva.
3.Finalment, hi posem el romesco.
4.Remenem amb cura perquè tot el plat tingui consistència i estigui complet en boca.
5.Hi afegim una mica més d'olives i d'anxova.