TikTok és, possiblement, la xarxa social que més controvèrsia, demandes i problemes arrossega. El cert és que aquesta xarxa xinesa s'ha convertit en una de les més populars, especialment entre les generacions més joves, i és un canal en el qual molta gent mostra una creativitat sense límits, es fa excel·lent divulgació, o es pot utilitzar bé per informar, com estem fent des d'ElNacional.cat amb el nostre 'Infotok':

📱 El Nacional crea 'Infotok', el primer informatiu en català per a TikTok i Instagram
 

Tanmateix, la normativa interna de TikTok, la naturalesa de molts dels seus continguts, i el funcionament de la mateixa app, fan que s'aixequin molts dubtes sobre l'adequat del seu ús, en especial per part de menors d'edat. Això és el que estan descobrint els experts segons van investigant.

TikTok és una devoradora d'informació personal

El passat 20 de setembre, el Director Global de SEO del marketplace Adevinta, Esteve Castells, explicava com en enviar un vídeo de TikTok a un amic, va fallar el servei d'escurçador de l'URL, i es va enviar l'URL complet, llarguíssim (amb 21 paràmetres). Castells, llavors, es va posar a investigar:

La quantitat de dades obtingudes és certament gran: font, sistema operatiu, mitjà de compartició… i uns quants més poc clars (tipus de compartició social?) o directament desconeguts. Això no és estrany, perquè si alguna cosa permet el medi digital és el mesurament per optimitzar el rendiment, i això és una cosa que fan totes les empreses per millorar. El mateix Castells explicava que no pretén amb això caure en l'alarmisme anti TikTok, però el sorprèn la precisió mil·limètrica de la info aconseguida.

D'altres, en canvi, són una mica més bel·ligerants amb el funcionament de la plataforma.

TikTok envia dades de la teva càmera fins i tot quan no estàs gravant

P. Duchement (@PDuchement) és enginyer informàtic i pèrit judicial expert en delictes en xarxes socials perpetrats per i contra menors, com el ciberassetjament, el grooming o la sextorsió. Per la seva feina, coneix fil per randa les tripes de codi d'aplicacions i xarxes socials, ja que en elles es troben les proves que li permeten detectar un pedòfil, caçar a un familiar abusador, o al bully de l'institut que va enviar a tots fotos d'una companya. I no és precisament un fan de TikTok, de fet és el principal promotor de l'etiqueta #TikTokNoEsParaNiños a X i altres xarxes, a causa dels seus riscos potencials.

Sense entrar en els casos que podem trobar en aquesta etiqueta, fa un parell d'anys P. Duchement va descobrir una cosa inquietant: que l'app de TikTok, si la càmera és activa, continua enviant dades fins i tot quan està aturada o en pausa.

Quines implicacions té això? Doncs bastant més sinistres que les 21 dades de l'URL analitzat per Esteve Castells, perquè són dades directes de la càmera en un moment en què no esperem estar enviant res. Per exemple: si gravem un d'aquests vídeos en els quals fas un salt i apareixes amb una altra roba a sobre, en el lapse entre que interromps el vídeo, et canvies de roba (potser davant de la càmera) i tornes a donar-li a gravar, s'ha estat enviant informació de la teva càmera, potser les teves pròpies imatges.

Es comprenen, doncs, les reticències que desperta aquesta app entre molts governs i autoritats. La qüestió de la privacitat ha obert investigacions encara en curs als Estats Units, a Holanda i altres països, i el Comitè Europeu de Protecció de Dades va anunciar el juny de 2020 la creació d'un grup de treball per investigar a fons les entranyes d'aquesta app.

Mentrestant, si ets usuari de TikTok, gaudeix del bon contingut (que n'hi ha molt!)… Però ves amb compte amb el que graves i el que comparteixes!