L'historiador i catedràtic gallec Santos Juliá, que va aprofundir amb la seva obra en assumptes com les víctimes de la Guerra Civil o la figura de Manuel Azaña, ha mort aquest dimecres a Madrid als 79 anys a conseqüència d'un càncer.

Juliá, nascut a Ferrol (A Coruña), era catedràtic d'Història Social i del Pensament Polític de l'UNED i doctor en Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid. Professor visitant i conferenciant a diverses universitats europees i americanes, era autor de nombrosos treballs sobre història política i social d'Espanya al segle XX i era col·laborador des de fa més de 27 anys d'El País, on publicava columnes i articles d'opinió.

Va ser premi Nacional d'Història el 2005 amb l'obra "Històries de les dues Espanyes".

"Un historiador insubstituïble", ha indicat a Efe la seva editora, María Cifuentes, que li considera un dels més grans historiadors del segle XX a Espanya. Cifuentes, amiga des de fa 40 anys de Santos Juliá, a qui ha definit com una referència per a generacions d'historiadors, ha explicat que unia la seva faceta d'historiador i intel·lectual sobre història política, social i cultural amb la d'analista polític.

"Ha estat investigant fins al final", ha explicat l'editora, que ha assenyalat que Santos Juliá era un treballador incansable amb una gran producció intel·lectual i acadèmica. El seu últim llibre, "Massa retrocessos" (Galàxia Gutenberg) va ser editat el mes de març passat.

El seu treball tenia per això una "actualitat increïble", ha recalcat l'editora, que ha explicat com havia fet reflexions fonamentals sobre el conflicte català i el procés.

La figura d'Azaña

Socialisme, sindicalisme i republicanisme, Front popular, la ciutat de Madrid, la República, la dictadura i la transició a la democràcia són alguns dels temes que més li interessaven, amb especial atenció a la figura de Manuel Azaña.

També va escriure sobre teories de la història i, en els últims anys, es va ocupar d'història d'intel·lectuals, des de la revolució liberal fins a la generació de 1956, segons explicava en la seva pàgina web.