En el capítol 12 de la sèrie documental Pandèmia 2020 – Cròniques d'un canvi de vida ensenyem com els nostres protagonistes han combinat el confinament amb les seves feines respectives, des de la distància amb el teletreball o físicament. Canviarà alguna cosa d'ara endavant? L'Agència Europea per a la Millora de les Condicions Laborals, l'Eurofund, alerta que arran del teletreball més empreses podrien substituir empleats per autònoms.

En aquest cas hem buscat perfils diferents i llunyans. La Laura Arroyo és xef del famós restaurant a Nova York, 'Mercado Litlle Spain' del reconegut José Andrés. S'ha traslladat a viure als Estats Units, el confinament la va agafar a Miami i va tenir problemes per tornar a Nova York. Finalment, va poder tornar i ha seguit amb la feina que han reproduït molts restaurants d'arreu del món: el menjar per emportar. Fins i tot els xefs de renom s'han sumat a aquesta tendència. En el cas d'en Ferran Hidalgo, a Palma de Mallorca, està vivint un ERTO. El seu projecte sobre organitzar un torneig de tenis ha quedat suspès amb el coronavirus i treballa parcialment. Als seus 33 anys té molts dubtes sobre el seu futur laboral. És un perfil de la generació milenial i ja suma dues crisis econòmiques importants durant la seva etapa laboral: la del 2008 que just acabava la carrera i entrava en el mercat i la d'ara quan pretenia consolidar la seva estabilitat econòmica.

En Xavier Zambrana viu sol a Gènova, Itàlia, i agraeix que el laboratori de la Unió Europea pel qual treballa no hagi tancat les portes. Combina el treball d'ordinador des de casa amb el d'experimentació in situ en el lloc de feina i aprofita per desplaçar-se amb bicicleta i fer esport. En general, el teletreball no ha estat una eina aplaudida al 100% de les seves possibilitats i, com tot, hi ha punts forts i dèbils. En el cas de la Blanca Vela tira més cap a la part negativa: no té prou informació sobre aquesta nova metodologia de treball i admet que li cal agafar experiència.

Per acabar, també és interessant retratar la feina dels sanitaris. La fisioterapeuta Mar Bernal explica el gruix d'hores que dediquen des de l'Hospital Germans Trias i Pujol al sistema informàtic. Més enllà del tracte amb els pacients, el control d'aquests es fa des d'un teclat personal que cada sanitari té i és el primer que fa quan arriba cada matí.

Pandèmia 2020 - Cròniques d'un canvi de vida és un projecte documental o en format dietari i en primera persona -que podreu veure al llarg de 15 dies- en què els protagonistes són testimonis directes de l'experiència de viure amb una epidèmia que ha afectat mig planeta. Expliquen directament a càmera, des de la intimitat, com han readaptat les seves rutines diàries durant el període d'estat d'alarma a Catalunya i com això ha repercutit en el seu benestar emocional.

Cada un dels protagonistes té un condicionant laboral, generacional, familiar o econòmic, però tots comparteixen un mateix aspecte: el confinament els ha canviat. Vivim junts la contracció de la malaltia, l'anunci d'aplicació d'un expedient de regulació temporal, la trucada que confirma el vol de tornada a casa, o com aprendre a viure en la solitud més estricta enmig d'una pandèmia.

Nuria Celia Alba 2