En el capítol 9 de la sèrie documental Pandèmia 2020 – Cròniques d'un canvi de vida analitzem -des de diversos sectors- quines preocupacions hem experimentat sobre la salut pròpia i la dels nostres.

Haurem d'aprendre a conviure amb la incertesa sobre la nostra salut de forma permanent fins que no surti la vacuna? El ministre de Sanitat Salvador Illa és clar: la immunologia absoluta no existeix. Per altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, recordava a l'inici de la desescalada que el pic s'ha passat però els rebrots poden tornar. Precisament aquesta setmana els més afectats per aquesta lleugera tendència són Barcelona i Madrid que encara no han sol·licitat passar a la fase 3.

La fisioterapeuta Mar Bernal comença el reportatge preocupada pel seu tiet, ingressat a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona on ella treballa. Li han fet la prova del coronavirus i ha sortit indetectable però tots els símptomes són evidents. Com es viu l'angoixa quan vius en la incertesa durant hores, dies i setmanes però és evident que et passa alguna cosa? La incertesa per la salut també pot venir donada pels mateixos sanitaris. Com la infermera a l'UCI de l'Hospital de Manresa Alba Lloys. Treballar amb equips insuficients o tenir la sensació de no anar prou protegit també genera dubtes i preocupacions sobre la salut, afegit al malestar i el cansament de treballar hores i hores en aquest estat d'excepció.

La Blanca Vela ens apropa una reflexió sobre la salut mental. Els experts asseguren que durant el confinament, aquest repunt de malalties o depressions no s'han percebut però començaran a sortir a la llum amb la desescalada, cada vegada més progressiva. Són malalties més difícils de detectar o curar, en segons quins casos, que una altra malaltia. Per això és important experimentar, entretenir-se o sentir-se estimat.

Per acabar, ens centrem en la preocupació sobre la salut en un punt concret geogràfic: la Conca d'Òdena. I ho fem des de dues vessants diferents: aquells que limiten amb aquest territori i també pensen si de retruc poden sortir perjudicats. És el cas de la Montse Pelfort que viu a Sant Martí de Tous. La Montse té una doble preocupació ja que té molts amics amb els qui està incomunicada i viuen a la conca. A l'altra banda "de la frontera", trobem en Francesc Villaubí. Viu a Vilanova del Camí dins les limitacions que la comarca de l'Anoia va decidir confinar abans que ningú. En Francesc té una malaltia pulmonar i el seu fill ha donat positiu tot i que s'ha aïllat en una habitació de la mateixa casa. El mar d'angoixa d'aquesta família és immens i es consideren desatesos pel sistema.

Pandèmia 2020 - Cròniques d'un canvi de vida és un projecte documental o en format dietari i en primera persona -que podreu veure al llarg de 15 dies- en què els protagonistes són testimonis directes de l'experiència de viure amb una epidèmia que ha afectat mig planeta. Expliquen directament a càmera, des de la intimitat, com han readaptat les seves rutines diàries durant el període d'estat d'alarma a Catalunya i com això ha repercutit en el seu benestar emocional.

Cada un dels protagonistes té un condicionant laboral, generacional, familiar o econòmic, però tots comparteixen un mateix aspecte: el confinament els ha canviat. Vivim junts la contracció de la malaltia, l'anunci d'aplicació d'un expedient de regulació temporal, la trucada que confirma el vol de tornada a casa, o com aprendre a viure en la solitud més estricta enmig d'una pandèmia.

Nuria Celia Alba 2