Jordi Ametller, copropietari del Grup Ametller Origen, ens confessa els secrets per aconseguir la millor fruita del mercat. En Jordi va començar a treballar quan tenia només 14 anys i és un apassionat de l'agricultura. Tot i que, juntament amb el seu germà Josep, ha aconseguit un imperi que factura centenars de milions d'euros, al Jordi no li cauen els anells per res: el dia de Sant Joan, per exemple, va agafar el tractor i es va posar a llaurar els seus camps per aprofitar la poca pluja que havia caigut poques hores abans. I ho va fer ell mateix per no molestar a cap dels seus més de 2.000 treballadors. Cada dia visita els diferents camps que el grup té al llarg de tot l'eix de la Mediterrània: més de 1.500 hectàrees on cultiven la seva pròpia fruita i verdura.

La clau de l'èxit d'Ametller Origen

Tot i la feinada que té cada dia del món, el Jordi ha aconseguit fer un forat a la seva apretada agenda per rebre un equip d'ElNacional.cat a les seves finques del Penedès. Hem compartit un matí sencer amb ell i és que sentir-lo parlar t'enganxa, cada minut que passes al seu costat aprens una cosa nova. Al final, et fa venir ganes de ser pagès o, com a mínim, de plantar arbres fruiters al jardí de casa teva. No us perdeu el vídeo! Està ple de trucs impactants per aconseguir els millors arbres i la millor fruita, justament la que trobem als prestatges del centenar de botigues del Grup Ametller Origen.

 

Casa Ametller melocotones Jordi Ametller Xavi Freixes - Sergi AlcàzarJordi Ametller rep un equip d'ElNacional.cat a les seves finques del Penedès / Sergi Alcàzar

Els préssecs de Casa Ametller són més gustosos perquè produeixen menys fruita per arbre

Arribem a Sant Martí Sarroca (Alt Penedès) on hi ha la casa pairal de la família Ametller. En Jordi i en Josep són la vuitena generació d'una família de pagesos. Ens ensenya un espectacular camp de presseguers. El color verd intens de les fulles dels arbres deixa clar que estan forts i sans, tot i la tremenda sequera que afecta Catalunya. Ara bé, gràcies a la falta d'aigua, Ametller Origen aconsegueix uns préssecs més bons que mai. La falta d'aigua els obliga a produir menys fruita per arbre i, d'aquesta manera, aconsegueixen uns préssecs que concentren més els sucres i són molt més gustosos.

Els arbres estan tan cuidats que la parcel·la sembla un jardí. Veiem moltes branques al terra perquè acaben de fer la poda d'estiu per aconseguir una millor qualitat en la collita. L'objectiu és que la llum arribi a totes les peces de fruita de l'arbre però sense que els toqui el sol directe perquè les podria cremar. "Per anar bé, hem de veure tota la fruita de l'arbre sense buscar-la. Si aconsegueixes això, vol dir que la llum arriba a totes les peces i t'assegures aconseguir la millor fruita", ens explica el Jordi Ametller.

La fruita madura a l'arbre

El que també i sobretot explica la qualitat de la fruita de Casa Ametller és que la cullen en el seu punt just de maduració, cosa que ja no fa pràcticament ningú més. La majoria la cullen massa verda per evitar que se'ls faci malbé fàcilment. Collir la fruita madura com fa el Jordi Ametller dispara el risc de fer petites ferides quan l'estires de l'arbre. "És molt gran la merma que es fa quan culls madur", assegura el Jordi.

L'endemà de collir la fruita de l'arbre els nostres clients ja se la poden menjar a casa

Ametller Origen dona molt valor a les antigues tradicions per aconseguir un gust únic tot i que la producció els surt molt més cara. El fet de collir la fruita madura fa que d'un percentatge important de la collita acabi destinada a fer sucs. I sabeu a quan es paga el quilo de préssecs per fer suc? A tres cèntims d'euro!

El Jordi ens posa un altre exemple: "Si collim un tomàquet verdós quan ja ha començat el seu procés de maduració natural a la planta, pot ser bo. En canvi, si el collim verd com una ceba s'arrugarà abans de madurar i quedarà d'aquell color que jo en dic 'tísic'". Fer això amb la fruita (recordem que el tomàquet també és una fruita), és una autèntica calamitat.

"Estem collint nectarina amb 19 i 20 de sucre quan aquest tipus de fruita és gairebé impossible trobar-la al mercat amb un nivell 12". Visitant les finques de Casa Ametller també hem après que la fruita del centre de l'arbre mai és tan bona com la de l'exterior.

 

Casa Ametller melocotones - Sergi AlcàzarLa fruita de Casa Ametller madura a l'arbre i va directa a la caixa sense tirar-la a galledes o palets / Sergi Alcàzar

Com triar els millors préssecs?

El millor 'xivato' per dir-nos si un préssec és bo és la 'brindilla', la part de la fruita on hi havia el tronc que l'aguantava a l'arbre. Erròniament molts clients descarten els préssecs que tenen una petita ferida en aquesta zona quan precisament el que indica aquest senyal és que tenim davant nostre un préssec boníssim perquè ha madurat a l'arbre. Per tant, si veiem aquest petit "defecte" a la fruita hauríem de ser molt més tolerants. El préssec amb un aspecte més impecable probablement estarà verd com una ceba. I compte amb el color dels préssecs perquè ens pot enganyar en funció de la varietat. De vegades encara que la pell sigui vermella també ha de tenir un to groguenc per assegurar-nos que serà bo.

A Ametller Origen "l'endemà mateix d'haver collit la fruita de l'arbre, els nostres clients ja se la poden menjar a casa", explica el Jordi.

 

Casa Ametller melocotones - Sergi AlcàzarLes petites ferides al costat de la 'brindilla' del préssec ens garanteixen que la fruita ha madurat a l'arbre / Sergi Alcàzar

El préssec frena l'envelliment, ens aprima i és un gran aliat contra la migranya

Atenció a les brutals propietats del préssec: frena l'envelliment, ajuda a perdre pes, és anticancerígen, va molt bé pel cor i per la vista. A més, redueix la pressió arterial i el colesterol, i va molt bé per prevenir la migranya o per fer-la desaparèixer quan ja la patim.

Si llaurem en lluna vella, la humitat aguanta el doble

A diferència del seu pare, el Jordi també mira molt la lluna abans de fer segons què. "Quan movem la terra en lluna vella queda una textura diferent, com més segellada i la humitat aguanta el doble. És importantíssim moure la terra per oxigenar-la i tocar la terra en anys de forta sequera com aquest 2021 és clau perquè a les plantes no els falti tanta aigua. Si tinguéssim aigua en abundància no estaria tan pendent de les llunes", assegura el Jordi.

Apostem per l'agricultura sostenible

Als camps dels germans Ametller treballen amb productes de residu zero, això vol dir que tenen impacte sobre la plaga però no sobre la planta. És un exemple de l'aposta de la companyia per l'agricultura sostenible, que prioritza els mètodes alternatius als químics, reduïnt la petjada de CO2 i la petjada hídrica. "Aquí, llaurem la terra com s'ha fet tota la vida. En una zona seca com aquesta no hem d'oblidar que una llaurada és una regada", subratlla el Jordi.

Altres coses que ajuden a convertir els préssecs d'Ametller Origen en la millor fruita que hem provat: "No traiem el pèl al préssec", ens explica el Jordi. "Per treure aquell pèl que té la pell del préssec s'ha de passar per una màquina (i la fricció que fa perjudica la fruita que després ens mengem). Molts ho fan perquè siguin més lluents i macos però es carreguen la protecció que el conserva en bon estat fins que ens el mengem. Traient-li el pèl, perden qualitat. Nosaltres els venem totalment naturals".

Un altre detall: mentre són a l'arbre, cada peça de fruita ha de tenir trenta fulles treballant per a ella sola per aconseguir bons sucres.

Casa Ametller melocotones Jordi Ametller - Sergi Alcàzar

El preu dels préssecs varia molt en funció de la mida però tots són igual de bons perquè surten del mateix arbre / Sergi Alcàzar

Una altra gran diferència és que als camps d'Ametller Origen la fruita va directa a la caixa. Quan la cullen no la tiren a galledes o palets com fa la majoria. "Aquí la fruita va directa de l'arbre a la mateixa caixa que arriba a la botiga".

En general, en el món de la fruita, un sol treballador, en 7 hores, pot collir uns mil quilos de fruita. "Aquí, a Ametller Origen, com a molt cullen 300 o 400 quilos. En general, collir un quilo de fruita val sis cèntims però amb el nostre sistema ens costa entre 15 i 16 cèntims".

A quan va el quilo de préssecs?

A Casa Ametller hi trobem préssecs de primeríssima qualitat a diversos preus. El preu varia des dels 0'98 euros el quilo fins als 2,98 euros en funció de la mida i del tipus de varietat. Tots són collits al mateix arbre i, per tant, són igual de bons independentment de la mida que facin.

Trucs per aconseguir la millor fruita del mercat

Préssecs vermells i grocs, nectarina, paraguaià i prunes són només algunes de les moltes fruites de temporada que podem trobar a les botigues de Casa Ametller. El Jordi ens confessa un altre truc, en aquest cas per aconseguir que les cireres siguin dolces i bones. Fer la barreja correcta entre l'adobat i la terra, deixar l'arbre molt ben il·luminat, collir-les en el seu punt just de maduració i, un cop collides, refredar-les molt de pressa perquè tinguin una vida més llarga i no perdin aquella lluentor que les fa tan atractives. Un cop a casa, les hem de posar en una safata i a la nevera i no rentar-les fins just abans de menjar-nos-les.

 

Casa Ametller melocotones - Sergi AlcàzarJordi Ametller treballant als seus camps d'on surt tota la fruita d'Ametller Origen / Sergi Alcàzar

El Jordi i els seus treballadors mimen la terra i els arbres cada segon del dia. D'aquesta manera han convertit Ametller Origen en una de les marques d'alimentació més ben valorades del país. Un altre senyal inequívoc de màxima qualitat: els préssecs fan olor de préssec (com els d'abans). El Jordi ens n'ha regalat una caixa i tornant cap a la redacció d'ElNacional.cat a Barcelona, el cotxe ens ha quedat totalment perfumat. La bona fruita també és el millor ambientador.