Parlem de temps violent quan es dona algun fenomen meteorològic, com fortes tempestes, que poden causar danys materials o personals. Atenció, perquè durant les tardes d'aquesta setmana es tornaran a repetir aquestes situacions perilloses amb tempestes elèctriques que descarregaran calamarsa, pedra i ratxes de vent fortes a Catalunya. Molta precaució, perquè dilluns i dimarts han afectat sobretot les zones del Berguedà, la Cerdanya i el Solsonès i encara apareixeran els pròxims dies a partir del migdia. Marxes de vacances al Pirineu? Al següent vídeo et donem consells per saber què no fer si et trobes amb llamps a la muntanya. A més, podràs trobar amb detall quina serà la previsió meteorològica per avui i la setmana que ve

 

Has sentit tronar? La regla infal·lible per saber si estàs en perill

Les típiques tempestes d'estiu acostumen a formar-se a partir del migdia sense previ avís, normalment després d'haver passat un matí amb molt de sol, així que és probable que arribi de sorpresa fent una passejada per la muntanya. A punts del Pirineu i Prepirineu no donen treva i es formen quasi cada dia. No és segur estar a l'aire lliure durant aquests episodis de tempesta, perquè, a més de fortes pedregades, venen acompanyades de llamps.

mapa de llamps sobre Catalunya diumenge 7 d'agost
Mapa de llamps caiguts sobre Catalunya el passat diumenge 7 d'agost / Servei Meteorològic de Catalunya

És imprescindible conèixer la regla del 30/30 en aquests casos: s'ha de comptar el segons entre el llamp i el tro, si en són menys de 30, els llamps estan caient a una zona propera a 10 km, així que cal buscar refugi ràpidament i, sobretot, no sortir fins que no hagin passat 30 minuts de l'últim tro. Un dels refugis més segurs és un cotxe tancat i sempre s'ha d'intentar evitar els corrents de vent, el contacte amb l'aigua i mai refugiar-se sota d'un arbre, atrauen els llamps! És molt important seguir aquestes recomanacions, ja que les descàrregues elèctriques poden ocasionar lesions a tot el sistema nerviós, cremades i fins i tot provocar una aturada cardíaca. Aquí tens uns consells bàsics per saber com actuar si trobes aparell elèctric: 

què fer quan trobes una tempesta amb llamps
Consells bàsics per saber què fer quan trobes una tempesta elèctrica

 

Els llamps provoquen incendis al Solsonès

La sequera està afectant alguns punts de Catalunya molt intensament: els últims 3 mesos han sigut molt secs a tot el nord-est, litoral i prelitoral central, sense oblidar la zona del Prepirineu. Les tamborinades de les últimes jornades estan millorant aquesta situació, però molts arbres i plantes encara continuen molt eixuts. La combinació explosiva entre aquest dèficit hídric i les tempestes provoca que, amb un petit contacte amb el corrent elèctric, la cobertura vegetal cremi amb facilitat. De fet, els milers de llamps que han caigut sobre Catalunya aquest cap de setmana han ocasionat tres incendis a la zona del Solsonès, tot i que la ràpida actuació dels bombers ha fet que la crema quedi només un avís del què la natura és capaç de fer.