El quart mes de l'any ja està aquí i amb ell arriba també el calendari lunar d'abril 2023. Calendari carregat de fenòmens celestials que segur que deixaran meravellats els més astrònoms de cada casa, i és que no només la Lluna plena del mes serà ben original i cromàtica, sinó que també hi haurà alguna pluja d'estrelles o meteors i fins i tot un eclipsi quan ens apropem al final del primer mes en què podrem gaudir de la primavera per complet. Si a més d'això, també vols saber quan comencen les fases de la Lluna l'abril 2023 i quines seran les conjuncions planetàries en aquesta ocasió, continua llegint.

📆 Calendari lunar 2023 en PDF: quan hi ha Lluna plena, eclipsis i pluges d'estrelles
 

Les diferents fases de la Lluna segons el calendari lunar d'abril 2023

Durant el mes d'abril de 2023, el calendari lunar anual portarà les quatre fases habituals que permetran que el nostre satèl·lit sigui visible de diferents formes al firmament de les nits d'aquest mes. Si entres dins del grup d'aficionats a tot el que tingui a veure amb els fenòmens celestials i l'astrologia, et detallem a continuació quina és la data i hora precisa que cada una d'aquestes fases de la Lluna podrà entreveure's al cel:

  • Lluna plena: dijous 6 d'abril a les 6:37 h sota el signe de Libra.
  • Quart minvant: dijous 13 d'abril a les 11:12 h sota el signe de Capricorn.
  • Lluna nova: dijous 20 d'abril a les 6:15 h sota el signe d'Àries.
  • Quart creixent: dijous 27 d'abril a les 23:21 h sota el signe de Leo.

Calendari lunar abril 2023: així seran les conjuncions de la Lluna amb els planetes

Més enllà de les fases lunars d'abril 2023, també entren en joc durant aquest mes les conjuncions planetàries del satèl·lit. Aquest el nom del fenomen que es dona quan dos o més planetes o cossos celestes poden arribar a percebre's amb certa proximitat respecte dels seus conveïns i es genera una curiosa il·lusió òptica. En aquest cas, durant el quart mes de l'any es donaran un total de quatre conjuncions de la Lluna amb planetes del sistema solar al capvespre, i aquí et detallem quins seran i la data concreta de cada un d'aquests fenòmens:

  • 16 d'abril: conjunció lunar amb Saturn en la direcció de la constel·lació d'Aquari.
  • 21 d'abril: conjunció lunar amb Mercuri en la direcció de la constel·lació d'Àries.
  • 23 d'abril: conjunció lunar amb Venus en la direcció de la constel·lació de Taure.
  • 26 d'abril: conjunció lunar amb Mart en la direcció de la constel·lació de Gèminis.

L'espectacular Lluna plena d'abril 2023, coneguda com la Superlluna Rosa

La lluna plena d'abril 2023 tindrà lloc el dijous 6 a les 6:37 h i serà la quarta del calendari lunar anual, que aquest any porta un total de 13 plenilunis. A aquesta Lluna plena se la coneix tradicionalment com la Superlluna Rosa o, simplement, la Lluna Rosada. Aquesta curiosa denominació prové de les tribus de nadius nord-americans, que anomenaven així a la Lluna plena d'abril per arribar a la primavera, moment en què broten la molsa i les flors, que deixen veure alguns tons rosacis molt reconeixibles. Quant a allò de "superlluna", sense ser això cap terme de tall científic, delimitar-la així ens remet a una aproximació de l'òrbita del satèl·lit amb la Terra, de manera que el disc lunar pot observar-se amb un diàmetre una mica major a l'habitual.

Més fenòmens celestials: l'eclipsi solar d'abril 2023 i la pluja de les Lírides

A més del pleniluni i abans de la pluja de les Lírides —fenomen celestial del qual, previsiblement, podrà gaudir-se sense massa obstacles en la visibilitat per la proximitat de la Lluna nova—, que es preveu que arribi al seu pic màxim al voltant de la nit del divendres 21 al dissabte 22 d'abril, el calendari lunar d'abril 2023 també ens porta el primer eclipsi de la temporada i serà un eclipsi solar. Lamentablement, aquesta alineació perfecta de la Lluna i el Sol serà imperceptible des de Catalunya i la resta de l'Estat. Només podran gaudir de l'impressionant somriure de foc que es formarà al firmament aquells que es trobin ubicats en punts de la franja habitable compresa pels oceans el Pacífic i l'Índic, el sud-est d'Àsia i Austràlia i l'Antàrtida.